Скільки ядерних боєзарядів є у США

Запаси американської ядерної зброї протягом десятиліть змінювались. Наскільки вони небезпечні тепер?

Американська установа "Bureau of Arms Control, Verification and Compliance" оприлюднила звіт про кількість ядерних боєголовок, якими володіє країна.

Звіт під назвою "Інформаційний бюлетень: Прозорість у запасі ядерної зброї США" ("Fact Sheet: Transparency in the U.S. Nuclear Weapons Stockpile") публікує досі засекречену інформацію. Мета звіту: збільшити прозорість ядерних запасів, оскільки це допоможе нерозповсюдженню та сприятиме роззброєнню. У бюлетені є інформація про наявну кількість зарядів та про те, як їхня кількість змінювалась протягом років. В останнє подібного роду дані відкривались у 2017 році.

Запаси. У вересні 2020 р. США володіли 3750 боєголовками. Це – 12% від кількості, яка була у 1967 році (31 255 шт.) і 17% від тієї кількості, яка була у 1989 році (22 217 шт.). Роки, вказані у звіті, знакові. 1967 рік – через п'ять років після Карибської кризи, коли світ був за крок від ядерної війни. 1989 р. – рік падіння Берлінської стіни, початок горбачовської "перебудови" і "нова ера" у стосунках США та СРСР.

Демонтаж. Кількість боєголовок зменшувалась внаслідок цілеспрямованого і систематичного демонтажу. Протягом 1994-2020 рр. було демонтовано понад 11,6 тис. боєголовок. З 2017 р. і досі – більш як 700. Очікують своєї черги "піти на пенсію" ще дві тисячі.

Нестратегічна ядерна зброя. З вересня 1991 р. США скоротили запаси нестратегічної ядерної зброї більш ніж на 90%. Щодо цього виду зброї країна не зобов'язана звітувати відповідно до нового договору СНВ-ІІІ з Росією. Однак світу важливо знати про ситуацію з цими боєголовками: хоча вони й менші за потужністю (від сотень до десятків кілотонн), ніж стратегічне озброєння, але такі ж смертельні у складі глибинних бомб, торпед, ракет малої дальності (летять на відстань від 500 до тисячі кілометрів), мінах тощо.

Про ядерні запаси інших країн можна дізнатись зі звіту Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI). Згідно з його даними Росія володіє 4630 боєголовками, що приблизно на 20% більше, ніж у США. Докладніше - за посиланням.

Видання "Коментарі" інформувало читачів, як Росія планує розмістити ядерну зброю у Криму.