Спочатку почніть помирати. Розкрита цинічна політика Заходу щодо надання допомоги Україні

Позиція Заходу про те, що потрібно завжди діяти «реактивно», а не «проактивно» має для України цинічні наслідки, про це у Фейсбуці пише член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич

Західна настанова - "діяти завжди реактивно, ніколи проактивно" - призводить до дуже цинічних наслідків, вважає Олексій Панич. За його словами, коли у лютому Росія знищила, за оцінкою The Washington Post, близько 80% теплової генерації ДТЕК, і одночасно з цим істотно наростила застосування КАБ, так що міністр Дмитро Кулеба в Брюсселі був змушений просто волати про термінову допомогу, союзники раптом заворушилися і почали терміново шукати додаткові Patriot для України.

"Чому не раніше? Чому завжди не на крок, а на два і більше кроків позаду подій? І так само було з F-16, а до того з танками, ATACMS тощо. Офіційна відповідь - "щоби не провокувати Росію". По суті, я би радше сказав - "щоби в жодному разі не виглядати стороною, яка активно піднімає ставки і прагне ескалації, а не деескалації". Макрон викликав цілу бурю, порушивши це неписане правило, і вже почув 100500 заперечень та спростувань у відповідь"
, - відзначив експерт.

Втім, він визнає, що якась обмежена моральна рація у такій "реактивній" позиції є - це важливо і для електорату західних країн, і для величезної аудиторії "Третього світу".

"Але для нас це означає - "Спершу почніть помирати, а потім вже ми почнемо думати, як допомогти вам не померти остаточно. А раптом якось і без того обійдеться..."
, - підкреслив Панич.

За його словами, це навряд чи цинічніше за процедуру виклику "швидкої" в США, коли спершу тебе питають "яка у вас страховка?", і вже потім "що у вас трапилося?"

"Мораль: треба "вибивати" в наших союзників своє, і намагатися не дуже засмучуватися тим фактом, що в них, як і в нас, є вдосталь власних вад і недосконалостей"
, - підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Дмитро Кулеба закликав західних партнерів терміново передати Україні вільні системи ППО.