США надають Україні все менше допомоги: в чому причина

США не встигають поповнити власні запаси зброї та виготовити нову для України, гроші на це все є, але їх можуть не встигнути використати до кінця вересня

Протягом останніх місяців пакети військової допомоги США для України зменшилися через скорочення запасів зброї та обладнання, які Пентагон готовий відправити, повідомляє CNN, посилаючись на двох американських посадовців.

Як зазначає видання, через цей дефіцит адміністрація президента Джо Байдена має ще 6 мільярдів доларів для постачання зброї та амуніції Україні, але Пентагон стикається з браком наявних ресурсів для негайної передачі.

"Мова йде про те, що в нас є в запасі, що запитують українці та чи можемо ми задовольнити ці потреби з наявними ресурсами", — сказав один із чиновників.

Разом з тим, прес-секретар Міноборони США генерал-майор Пет Райдер повідомив, що Пентагон звернувся до Конгресу з проханням дати більше часу для використання коштів, перш ніж вони будуть вичерпані наприкінці вересня. Це різко контрастує з минулою зимою, коли адміністрація закликала законодавців до додаткового фінансування для підтримки України.

Зазначається, що США активно нарощують виробництво критично важливих ресурсів, таких як 155-мм боєприпаси та ракетні системи, для поповнення власних запасів і забезпечення України. Однак цей процес триватиме кілька років і не здатен негайно задовольнити поточні потреби.

Видання підкреслює, що до війни США виготовляли близько 15 тисяч 155-мм артилерійських снарядів щомісяця, але зараз це число збільшено до 40 тисяч на місяць. Проте, для досягнення мети виробництва 100 тисяч снарядів на місяць знадобиться ще більше року. Цей процес йде за планом, але потребуватиме нових виробничих потужностей, розширення заводів та додаткового фінансування від Конгресу.

CNN також повідомляє, що Україна вже відчуває нестачу озброєння. Президент Володимир Зеленський під час зустрічі Контактної групи з оборони України в Німеччині заявив, що постачання обіцяних систем ППО відбувається занадто повільно, і попередив про значну нестачу необхідної допомоги.

Нагадаємо, у 2022 та 2023 роках Пентагон регулярно оголошував про пакети допомоги на суми від 600 до 800 мільйонів доларів, а найбільший пакет склав 2,85 мільярда доларів у січні 2023 року. Попри це, США намагаються зберігати регулярність в оголошенні нових пакетів допомоги кожні два тижні, оскільки це підтримує моральний дух українців.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на фронті знову виникла гостра нестача боєприпасів.