США посилюють тиск на Китай: як Пекін потерпає за дружбу з Москвою

Китай виявився неспроможним протистояти тиску США

США посилюють тиск на Китай, послаблюючи його економічні спроможності та вплив в Азії, заявив політолог Андрій Городницький.

"Китай зараз дуже сильно потерпає від США. Тиск Штатів посилився після візиту Путіна до Китаю та чергового нагнітання ситуації навколо Тайваню, оскільки, попри візит Сі Цзіньпіна до Європи та зустріч з Макроном, Пекін вирішив продовжувати політику підтримки Росії", – розповів Андрій Городницький.

За словами політолога, раніше вважалося, що Китай рівнозначний США, однак з’ясувалося, що Штати спроможні переманювати на свій бік нейтральні країни Азії, тоді як позиції Пекіну поступово слабнуть. Саме тому, відзначив він, Китай змушений йти на поступки, відмовляючись від торгівлі з Росією.

"Інвестиції в китайську економіку три роки тому були на рівні $300 млрд. Зараз інвестиції складають лише $19-20 млрд. Це дуже сильно послаблює Пекін, якому потрібні гроші", – сказав експерт.

Разом з тим, за словами Андрія Городницького, послаблення Китаю відбувається повільно, оскільки на китайському ринку знаходяться величезні американські активи та кошти, на переведення яких до Індії та інших країн потрібен час.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російська влада буде забирати у власників підприємства військово-промислового комплексу за зрив державного замовлення. "Уся виробнича база має графіками комплектування, що сходяться в план-графіки поставок. Їх реалізація перебуває під чітким контролем з боку колегії ВПК. В разі серйозних відхилень щодо підприємств, які проштрафилися, застосовують відповідні заходи, аж до зміни власника", — заявив Антон Аліханов.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що російський диктатор Володимир Путін та диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин, підписавши договір про стратегічне військове партнерство, анулювали міжнародні резолюції та рішення щодо КНДР, заявив радник Офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, тепер ООН та інші організації, які відповідальні за ефективний контроль за виконанням санкцій, виглядають "вкрай красномовно".