США вимагають від Казахстану вирішення проблеми мирним шляхом: чому Захід проти військової допомоги Росії

США шукають відповіді від Казахстану щодо потреби у російських військах

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, 9 січня, що Вашингтон шукає відповіді від казахстанських офіційних осіб щодо того, чому їм потрібно закликати очолювані Росією сили безпеки для врегулювання внутрішніх заворушень. Про це повідомляє Reuters.

"У нас є реальні питання про те, чому вони вимушені просити допомоги в організації, в якій домінує Росія. Ми просимо роз’яснення щодо цього", - сказав Блінкен в інтерв'ю в ефірі CNN "Стан Союзу", додавши, що Казахстан повинен мати можливість впоратися з протестами мирним шляхом.

Влада Казахстану заявила в неділю, 9 січня, що стабілізувала ситуацію в країні після найсмертоноснішого спалаху насильства за 30 років незалежності, а війська очолюваного Росією військового альянсу охороняли "стратегічні об'єкти".

Минулого тижня Росія ввела війська, а уряд Казахстану санкціонував використання смертельної сили для придушення заворушень.

"Наказ про стрілянину, якщо він існує, є неправильним і має бути скасований", - сказав Блінкен в ефірі ABC "This Week".

Блінкен заявив у п'ятницю, що Казахстану може бути важко позбутися російських військ, що викликало гнівну відповідь Росії.

"Один з уроків недавньої історії полягає в тому, що як тільки росіяни опинилися у вашому домі, іноді дуже важко змусити їх піти", – сказав Блінкен.

Росія гнівно відповіла в суботу, 8 січня, заявивши, що Сполучені Штати повинні подумати про власне втручання в такі країни, як В'єтнам та Ірак.

"Якщо Ентоні Блінкен так любить уроки історії, то йому варто врахувати наступне: коли американці у вашому домі, буває важко залишитися в живих, не бути пограбованим чи зґвалтованим", – йдеться в повідомленні російського МЗС у Telegram.

У міністерстві заявили, що розміщення в Казахстані було законною відповіддю на запит Казахстану про підтримку з боку Організації договору про колективну безпеку, союзу колишніх радянських держав, до складу якого входить Росія.

Як повідомляли раніше "Коментарі", голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Борель заявив про готовність ЄС допомогти у врегулюванні кризи у Казахстані.