США витратить мільйони доларів на боротьбу із загрозами національній та економічній безпеці

США інвестуватиме в видобуток рідкоземельних елементів, щоб не залежати від Китаю

Американська компанія Redwood Materials цього тижня проведе перемовини щодо пілотного проекту з партнерами Ford та Volvo. Планується запустити повторну переробку старих літій-іонних акумуляторів. Під час такої переробки підприємства компанії в штаті Невада будуть видобувати цінні метали, як літій, кобальт, нікель та графіт. Раніше Redwood заявляла, що збудує завод з переробки відходів у Теннессі та завод з виробництва катодів у Неваді у 2022 році.

На відокремлення та переробку важких рідкоземельних елементів на заводі в Маунтін-Пас згідно з урядовою програмою буде виділено 35 мільйонів доларів. Таке виробництво має постачати магніти. Планується всього профінансувати виробництво магнітів в США на 700 мільйонів доларів до 2024 року. Оскільки наразі 87% світового ринку магнітів, які використовуються в електромобілях, двигунах, системах захисту, електроніці та вітрових турбінах, контролює Китай.

А в адміністрації Байдена вважають, що надмірна залежність країни від іноземних джерел і ворожих країн, які постачають дуже необхідні матеріали, створює загрозу національній та економічній безпеці.

Мова йде про рідкоземельні елементи - літій і кобальт, які є важливим матеріалом для виробництва акумуляторів, електромобілів, вітрових турбін та сонячних батарей.

Передбачається, що глобальний попит на ці критично важливі корисні копалини зросте на 400-600 відсотків протягом наступних кількох десятиліть, а на мінерали, такі як літій і графіт, що використовуються в акумуляторах електромобілів, попит збільшиться ще більше — аж на 4000 відсотків. Тому американська влада шукає шляхи вирішення проблеми з видобуванням цих матеріалів.

Наразі вже є проект Міністерства енергетики США, який коштуватиме 140 мільйонів доларів. Проект передбачає видобуток рідкоземельних елементів та важливих мінералів з вугільної золи та інших відходів шахт.

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна проходитиме тест ізоляції енергосистеми.