США, "захищаючи" Ізраїль, насправді намагаються врятувати Іран: про що мова

Напад Ірану на Ізраїль найвірогідніше відбудеться не через добу, а дві

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов вважає, що після від'їзду з Близького Сходу генерала Майкла Курілли, голови Центрального командування збройних сил США, Іран може розпочати атаку на Ізраїль. Про це він зокрема сказав в ефірі Еспресо.

"Я думаю, що напад Ірану на Ізраїль відбудеться протягом двох діб, а не доби. Зараз приїхав генерал Курілла (голова Центрального командування збройних сил США) на Близький Схід, а після того, які він поїде, почнеться напад", - заявив Данилов.

На його думку, у Тегерані активно розробляють план атаки, обмірковуючи, як це здійснити, бо там теж "криза жанру". Імовірно, припускає експерт, буде запущено більше ракет та безпілотників, і атака триватиме не пів дня, а цілих два дні. Данилов відзначає, що виглядає на те, що саме цей сценарій наразі є базовим.

Він зазначив, що евакуація наразі відбувається лише з Лівану, оскільки "Хезболла" ще не вирішила, чи вступить у війну самостійно, чи зможе втягнути в конфлікт інших.

"США намаганнями понизити ставки, захищаючи Ізраїль, насправді рятують Іран. Американцям треба, щоб кожна наступна відповідь була не більшою, а меншою за попередню. І для цього треба мінімізувати шкоду як Ірану, так і Ізраїлю. Цим США і займаються, вони рятують Іран, а Ізраїль, зрозуміло, by default (англ. – за замовчуванням)", - підсумував Данилов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, Білий дім переконаний, що Іран збирається напасти на Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії у Тегерані на початку цього тижня. Про це, зокрема, повідомило видання "Axios" із посиланням на трьох неназваних американських чиновників.

Втім президент Джо Байден висловив сподівання, відмовиться від плану нападу на Ізраїль, попри його погрозу помститися за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії у Тегерані.