США займаються "управлінням ескалацією": до чого хочуть змусити Україну

Сполучені Штати прагнуть до «заморожування війни" і хочуть подати її як волю самих українців

Українські дрони прилітають на російські військові аеродроми, випалюють там усе, і нічого не стається, говорить політолог Петро Олещук. Окрім того, за його словами, в Україну прибули F-16, через які Росія погрожувала ядерною зброєю, і далі нічого не відбувається.

Тобто, говорить експерти, усі ці "червоні лінії" вигадують самі "західні партнери" України, користуючись якимись власними, загадковими рекомендаціями.

"США продовжують гратися у "ілюзію контролю". Мовляв, вони - велика наддержава, яка не бере участь у "конфліктах", а лише спостерігає над ними згори, контролюючи, аби сторони "не виходили за рамки". Але світ, у якому це працювало, він мертвий. Росіяни підписують безпекові пакти з КНДР, обмінюються технологіями з північнокорейцями та іранцями. До речі, іранські політики уже оголосили "неофіційно", що УЖЕ мають ядерну зброю. "Деескалація" ніколи не була настілки ефективною", - заявив Олещук.

За його словами, "деескалація" померла, бо вона може працювати лише тоді, коли ти контролюєш усі труби, які ведуть у басейн. Експерт не розуміє, яка може бути "деескалація", якщо США з союзниками не змогли вирішити дві банальні задачі: перекрити для росіян шляхи одержання західних технологій та обмежити для них можливості заробляти гроші на нафті.

"Повертаючись до проблеми "управління ескалацією". Вона походить не з якогось особливого страху перед росіянами. Я у цьому переконаний. Тут логіка трохи інша, і її адміністрація США сформулювала давно. Україна "не повинна зазнати поразки". Перемоги, очевидно, теж здобути не повинна. Для прикладу візьмемо ситуацію з наступом росіян у Харківській області навесні цього року", - заявив політолог.

Експерт нагадав, як тільки цей наступ почався, то виявилося, що бити американською зброєю по території РФ можна, і це навіть не призвело ні до ядерної війни, ні до чого. Але, додав Олещук, не можна бити занадто далеко, наприклад, по аеродромам.

"Логіка тут зрозуміла. Американці злякалися, що українці зазнають поразки, а тому зняли обмеження. Але так, аби суто не зазнати поразки, але, не дай боже, не думати про перемогу. Очевидно, в Білому Домі сподівалися у такому форматі "дотягнути" до стану, коли всі виявляться неспроможними воювати і погодяться на якусь заморозку, яку можна буде подати як "суверенну волю українців", - вважає політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому США не хочуть, щоб Україна перемогла Росію.