Стало відомо коли Україна отримає від США високоточні ракети

Нові високоточні ракети GLSDB виробництва компанії Boeing стануть частиною останнього пакета озброєнь США для України

Сьогодні представники Білого дому і Пентагону оголосили про виділення пакета військової допомоги Україні розміром у $2,175 млрд, пишуть "Коментарі".

США нададуть Україні ракети GLSDB. Ці боєприпаси можуть застосовувати ракетні системи, які вже є в України – це пускові установки M270 та HIMARS.

Як повідомляє Bloomberg, нова ракетна система не з’явиться в Україні найближчим часом. Офіційний представник виробника повідомив видання, що для перших постачань треба близько дев’яти місяців і це після того, як США укладуть контракт. Виготовлення цих ракет фінансуватимуть із пакета військової допомоги США в рамках Ініціативи сприяння безпеці України.

За власними джерелами видання, загалом на цей контракт планують витратити не більше 200 мільйонів доларів.

Що ж стосується самих високоточних ракет GLSDB, то створили їх у кооперації компанії Boeing та SAAB. Боєприпаси перебувають у розробці з 2019 року. Цей гібридний боєприпас поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26.

Сам ракетний двигун М26, кажуть фахівці, відносно доступний, а виробництво авіабомби GBU-39 коштує близько 40 тисяч доларів за одиницю, що робить GLSDB недорогою зброєю, а її основні компоненти – легкодоступними для виробництва.

Конструктивно GBU-39 – це невелика керована бомба масою 130 кілограмів. Зараз на базі боєприпасів створили вдосконалену бомбу GBU-53, здатну уражати й рухомі цілі. Крила GBU-39 розкладаються в повітрі, що істотно збільшує дальність ураження. Для наведення на ціль зброя використовує GPS та інерціальну навігаційну систему.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що змусило Захід ще потужніше підтримувати Україну у війні – чому Путін уже приречений.