Стало відомо, які настанови напередодні дебатів отримали Трамп і Гарріс

Трамп і Гарріс активно готуються до дебатів і отримали від своїх команд настанови

Жодні президентські дебати не мали такого впливу на вибори, як між Джо Байденом і Дональдом Трампом 27 червня. Виступ Байдена був настільки погано сприйнятий самими демократами, що вони змусили його відмовитись від балотування, відзначив політолог Юрій Богданов.

За його словами, приділяється значна увага і дебатам, які відбудуться між Камалою Гарріс та Дональдом Трампом 10 вересня, адже Гарріс стала кандидатом дуже пізно.

"Багато американців досі вивчають її кандидатуру, і саме на їх думку найбільше можуть вплинути дебати. Поки американці задоволені: перед зняттям Байдена баланс прихильності Гарріс складав -17% (як у Трампа), зараз він вже +1%. Це не те саме що рейтинг, але це - індикатор антирейтингу. А вибір з двох кандидатів - це завжди битва саме антирейтингів", - говорить Богданов.

За його словами, як дебатер під час віце-президентських дебатів 2020 Гарріс вже перемагала Майка Пенса. Крім того, прокурорська і сенаторська карʼєра теж додає їх шансів. І в напруженій гонці це може мати вирішальне значення, вважає політолог.

При цьому, за його словами команда Трампа готується до дабатів специфічно, вона вклала більше половини рекламних бюджетів у спробу дискредитації Гарріс, але поки воно ніяк не допомогло. Тому ставка на дебати для них важлива.

При цьому команда Трампа звернулася за допомогою до колишнього члена Демократичної партії від Гаваїв Тулсі Габбард, яка перемогла Гарріс на дебатах 2019 під час праймеріз. Консультант Республіканської партії Раян Вільямс вважає, що Трампу слід зосередитися на тому, щоб "не виглядати ненормальним", намагаючись зобразити Харріс як надто ліберальну жінку.

Окрім того, додає Богданов, деякі республіканці побоюються, що Трамп може проґавити останню можливість переломити траєкторію гонки, особливо якщо "перейде на особистості".

У команді Гарріс теж готуються до дебатів. Там визнають, що їх опонент є сильним суперником. Оточення кандидатки від демократів зазначає, що під час зупинок між мітингами кандидатка проштудіювала велику кількість книг та інформаційних матеріалів. Вказано, щінальний етап підготовки до дебатів розпочався 5 вересня, коли Гарріс замкнулася зі своєю командою до самих дебатів у Пенсильванії. Демократи практично повністю відтворюють справжні дебати, у яких роль Трампа відіграє Філіп Рейнес, помічник Гілларі Клінтон.

"Я вже багато разів писав, що головна надія Трампа зараз - затягнути Гарріс у емоційний контекст, обмін образами і активні медійні війни. Дебати будуть одним з останніх шансів на це. Скоро ми дізнаємось, чи вдастся йому. Зрештою, які б раціональні заготовки і стратегії не будували команди кандидатів, багато чого вирішать і емоції, і контекст дебатів. Адже на кону дуже багато", - відзначив політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, коли відбудуться дебати і на яких умовах.