У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні: чому потрібно встигнути до 30 вересня

Співробітники Конгресу висловилися про високі шанси, що рішення буде знайдено з огляду на сильну підтримку обох партій у наданні допомоги владі України

Адміністрація президента США Джо Байдена терміново веде переговори з Конгресом про дозвіл на використання 6 мільярдів доларів оборонної допомоги Україні. Питання має бути узгоджене 30 вересня, коли закінчується термін. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі "Reuters".

Зазначається, що розпорядження Байдена про скорочення коштів (PDA), яке є ключовим компонентом пакету допомоги для України на суму 61 млрд доларів і було прийняте у квітні, дозволяє американському президенту передавати оборонні товари та послуги із запасів США у відповідь на "надзвичайні ситуації".

Цей PDA був основним механізмом, який адміністрація Байдена використовувала для доставки зброї в Україну, пише Reuters.

Агентство нагадало, що 23 серпня у Білому домі оголосили про новий пакет оборонної допомоги Україні вартістю 125 мільйонів доларів. Він включає ракети для ППО, обладнання для боротьби з безпілотниками, протитанкові ракети і боєприпаси.

Проте більшість з 7,8 млрд дол., які були на PDA згідно з підписаним Байденом у квітні законопроектом, не були використані.

Отже, американські чиновники намагалися знайти спосіб уберегти 6 млрд дол., що залишилися, від закінчення терміну дії 30 вересня - тобто кінця фінансового 2024 року в Штатах.

Як розповіли Reuters, близькі до переговорів джерела, Державний департамент сподівається додати розширення повноважень PDA до Резолюції про продовження. Це короткостроковий законопроект про надзвичайні витрати, який Сенат і Палата представників мають ухвалити цього місяця, щоб уникнути відключення після 30 вересня.

Співробітники Конгресу на умовах анонімності у розмові з представниками західного ЗМІ висловилися про високі шанси, що рішення буде знайдено з огляду на сильну підтримку обох партій у наданні допомоги владі України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що змінив у війні прорив ЗСУ до Курської області: у США пояснили.