У Держдепі США прокоментували операцію ЗСУ на території РФ

У США дали зрозуміти, що підтримують українські війська, здатні захистити себе від атак російських сил

Рішення щодо проведення Україною військових операцій на території країни-агресора Росії приймаються виключно Києвом. США підтримають будь-які зусилля української сторони, спрямовані на самозахист. Як передає портал "Коментарі", таку заяву під час брифінгу зробив заступник речника Державного департаменту США Ведант Патель.

Відповідаючи на запитання представників мас-медіа, як офіційний Вашингтон оцінює просування ЗСУ в російській Курській області, представник Держдепу заявив, що краще Україна говоритиме про свої військові операції сама.

"Але загалом ми підтримали українські війська, здатні захистити себе від атак російських сил, що йдуть з-за кордону, вжити заходів, щоб захистити себе від цих атак. Це, як каже президент (США Джо) Байден, було б здоровим глуздом", – заявив представник Держдепу.

За словами Пателя, Штати продовжують зосереджуватися на тому, щоб "переконатися, що наші партнери в Україні мають усе необхідне для захисту від російської агресії".

"І зрештою рішення про те, як Україна проводить свої військові операції, повинні прийматися Україною", - сказав американський чиновник.

Водночас він висловився про "табу" з боку Вашингтона на завдання Україною ударів по території РФ американською далекобійною зброєю, і на заклики Києва зняти такі обмеження. За словами Пателя, "нічого не змінилося у політиці Сполучених Штатів щодо ударів через кордон".

Коли представника Держдепу журналісти просили прокоментувати погрози російського диктатора Володимира Путіна про "жорстоку відповідь" через прорив ЗСУ в Курській області, чиновник нагадав, що подібна риторика глави Кремля звучить уже не вперше.

"Ну, дивіться, для Путіна в цьому немає нічого нового. Під час цього конфлікту він бряцав зброєю, застосовував загострення... У лютому 2022 року Росія незаконно, безпідставно вторглася на територію України зі спробою підпорядкувати собі її кордони. І тому справді рішенням тут, і якщо Путін зацікавлений у швидкому вирішенні цього питання, було б просто прибрати російські сили з України. Це може бути так просто", - зазначив Патель.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи Захід був готовий до подій у Курській області: який шанс випав для України. Експерти детально проаналізували ситуацію в інтерв'ю ексклюзивному нашому виданню.