Вашингтон знову може "викручувати" Україні руки: у чому причина

США знову можуть почати «викручувати» Україні руки і таким чином схиляти Київ до мирних переговорів, вважає політолог Кирило Сазонов. Білий дім хоче отримати для Байдена перемоги навіть ціною України

Контури переговорів про мирну угоду між Україною та Росією набувають конкретних рис і дат, вважає політолог Кирило Сазонов. За його словами, спочатку 15-16 червня у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт миру. Там, можливо, буде прийнято якусь "дорожню карту" щодо імплементації української "формули миру".

"Ми формулюємо своє бачення та обґрунтовуємо сценарій щодо реалізації свого плану. Партнери приймають те, що їм здається реальним (і в їхніх інтересах), а нам пояснюють – на що ми можемо реально розраховувати. Не найприємніша частина дискусії, але на жаль",
- зазначив Сазонов.

При цьому експерт звернув увагу на реакцію терористичної Росії, яка хоче зірвати Глобальний саміт миру та залякати його учасників. Тобто переговори про припинення війни йдуть зовсім не в тому ключі, як розраховував Кремль.

Відомо, що після того, як буде проведено саміт у Швейцарії, Європейський Союз уже восени хоче організувати новий саміт у Саудівській Аравії та покликати туди Росію.

"Тобто в червні ми вийдемо на якийсь робочий документ і згідно з цією програмою будемо спільними зусиллями тиснути на Росію",
- вважає експерт і додає, що всі сторони протягом літа спостерігатимуть за результатами, щоб восени вийти на якусь угоду.

Щоправда, за його словами, на терміни та якість переговорів безпосередньо впливають Сполучені Штати та вибори, які там пройдуть восени.

"Команда Байдена дуже хоче до виборів у листопаді поставити в заслугу президенту США "Мирне рішення в Україні". За наш рахунок? Так, їх це влаштовує. І руки з постачанням озброєння та фінансуванням нам можуть викручувати дуже сильно. Ми бачили, як це робиться",
– заявив політолог.

При цьому він наголосив, що команда Дональда Трампа навпаки зробить усе, щоб затягнути процес і не дати Байдену встигнути до листопада. У цьому випадку, вважає експерт, на Україну чекають нові переговори вже в 2025 році.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому Байден має відвідати Глобальний саміт миру.