Головна Новини Світ США Вибори в США: пастка для Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в США: пастка для Трампа

Експерти розповіли виданню «Коментарі» про шанси Трампа і про кроки, які може зробити президент, щоб залишитися у Білому домі

10 червня 2020, 15:33 comments1819
Поділіться публікацією:

Згідно з інформацією кількох американських агентств з підрахунку рейтингу кандидатів на посаду президента США, чинного главу Білого дому, республіканця Дональда Трампа готові підтримати 38% виборців. Головний конкурент – колишній віце-президент, демократ Джо Байден, випереджає суперника на 14%. Виборці дають Байдену більший кредит довіри — 63% вважають, що Байден впорається з расовими питаннями краще, і тільки 31% воліють бачити Трампа за рішенням цієї задачі. Серед темношкірих виборців перевага також віддається Байдену: 91% проти 4% за Трампа.

Вибори в США: пастка для Трампа

Оцінюючи перспективи президентських виборів у США, необхідно враховувати кілька важливих чинників, впевнений експерт Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Микола Замікула.

"По-перше – специфіку американської виборчої системи, коли кандидату для перемоги зовсім не обов'язково набирати більшість голосів, – пояснює експерт. – По-друге – питання, які сьогодні хвилюють американське суспільство. Очевидно, що саме внутрішній порядок денний (епідемія короновируса та її вплив на економіку, а також масові протести, викликані інцидентом із загибеллю Дж. Флойда) сьогодні є для виборця основним – відтіняючи будь-які зовнішньополітичні маневри і проблеми. В-третіх – розкол, який є в американському суспільстві (коли частина електорату різко налаштована проти чинного президента, а серед прихильників демократичної партії популяризуються радикальніші ідеї, ніж може запропонувати умовно помірний Байден). В-четверте – специфіку особистості самого Трампа та політичної платформи, яка дозволила йому чотири роки тому зайняти Білий Дім".

"Трамп свідомо розколює суспільство"

Безсумнівно, чинному президентові США необхідно щось робити, щоб подолати негативну тенденцію зниження власного рейтингу, яка триває в останні місяці, вважає Микола Замікула.

"Ймовірно, його стратегія буде спрямована на якомога більш широку мобілізацію власного традиційного електорату, підкріплену спробами залучити на свою сторону "невизначених" з цих штатів". Трамп розуміє, що абсолютну народну любов йому не отримати, що мільйони людей дотримуються зовсім інших поглядів на напрямок розвитку держави, – пояснює експерт. – Йому абсолютно немає сенсу намагатися переконати "невертрамперів", робити спроби завоювати їх довіру. Його різка реакція на протести в США – яку засуджують за відсутність посилу до консолідації нації – показує, що він зробив вибір на користь продовження своєї традиційної консервативної реакційної риторики, зрозумілою того виборця, який привів його до влади в 2016 році".

На думку представника НІСД, Трамп свідомо йде на конфлікт, на поділ суспільства – розраховуючи, що в кінці кінців виявиться з виграшною боку.

"З цією метою він може постаратися уявити протести в якості загрози стабільності держави – а презентувати себе як політика, готового захищати цінності верховенства законності та приватну власність (постраждалі від мародерів і радикалів, які, на жаль, перетягують на себе центр уваги від мирних протестуючих). Таким чином, можна спробувати переконати помірного виборця в тому, що країна перебуває у глибокій кризі, а Трамп – той сильний лідер, який допоможе її подолати, – пояснює Микола Замікула. – Однак тут є нюанс – таку стратегію простіше використовувати претендентові на пост президента, а не чинному главі держави (наприклад – так діяв Ніксон у 1968 році). Зараз же у виборця цілком може виникнути питання – якщо країна в кризі, то чи не варто запитати за нього людину, яка керувала державою в останні роки? Це грає не на руку Трампу".

"Зовнішня політика вторинна для Трампа"

З точки зору зовнішньополітичних рішень навряд чи варто очікувати, що Трамп спробує зробити щось радикальне для збільшення свого рейтингу, вважає експерт.

"Як вже було сказано, Сполучені Штати розбурхують внутрішні проблеми, які потребують уваги, – зазначає Микола Замікула. – З іншого боку, прихильники Трампа традиційно були изоляционистски налаштовані – так що зовнішня активізація навряд чи додасть йому голосів з цього напрямку. Логічно припустити, що буде продовжена агресивна риторика щодо КНР та Ірану – як підтвердження реалізованого раніше курсу. Можливо, з боку Трампа прозвучить нова критика в бік Європи, де багато незадоволені його реакцією на американські протести".

Але в цілому, підкреслює експерт, зовнішньополітична порядок денний залишиться другорядним чинником у стратегії Трампа, зорієнтованої на гасло "America First".

Політолог-міжнародник Денис Пилаш зазначає: "Підхльоснутий пандемією, що забрала життя більше 110 тисяч американців, економічна криза позбавила робочих місць більше 40 мільйонів їхніх співвітчизників, а Дональда Трампа – його головного козиря: апеляцій до зростання економіки і низького безробіття. Остання в квітні стала найвищою з часів "Великої депресії", і хоча показники за травень більш оптимістичні, досі зберігаються прогнози про можливе зростання її до рівня 20-25%".

При цьому, підкреслює експерт, якщо серед білого населення рівень безробіття показав зниження, то серед темношкірих продовжує зростати.

"Вельми прикметна тенденція, вписується в поглиблення расово-соціальних бар'єрів та зростаючу поляризацію – при президентстві Трампа виразно проявилася, продовжує політолог-міжнародник. – Власне, той факт, що президент не об'єднує, а роз'єднує громадян США, одночасно ще більше відчужує від нього широкі верстви населення, але зміцнює його підтримку серед прихильників Республіканської партії".

За словами Дениса Пилаша, відповідний арсенал прийомів, використовуваних Трампом для підняття рейтингу, добре відомий.

"Він зазвичай передбачає нагнітання як зовні-, так і внутрішньополітичної напруженості, – пояснює експерт. – У першому випадку це, наприклад, різкі авантюри на міжнародній арені, націоналістична мобілізація в контексті торговельної війни з Китаєм або жорсткі дії по відношенню до таких країн, як Іран чи Венесуела. У другому – намагання підтримувати свій образ "антисистемного" політика і нападки на різноманітні категорій населення. Це ж відбувається і з катастрофічними відповідями Трампа на виклики поточного моменту".

"Трампу потрібні голоси білих"

Так, зазначає Денис Пилаш, перше в світі місце США за кількістю заражених і загиблих від COVID-19 в черговий раз виявив вади американської моделі приватизованої медицини, спробам реформувати яку в бік більшої доступності протистоять республіканці і сам Трамп.

"Реакція президента на стрімке поширення інфекції була суперечливою та непослідовною. А вбивство Джорджа Флойда поліцейським викликало черговий виток протестів руху Black Lives Matter, для якого президент Трамп є уособленням сполучених проблем расової нерівноправності і поліцейського насильства, – говорить експерт. – Тому глава Білого дому займається активним пошуком "внутрішніх ворогів": так, риторика президента про "підривних анархистах" змушує згадати 20-й рік, але не XXI, а XX століття, чому відповідає і оголошення руху "антифа" чи не головними винуватцями безладів і "терористичною організацією" (на ділі "антифа" — це ніяка не організація, а зонтичний термін для децентралізованих вуличних рухів антифашистів різного штибу: від леволибералов до анархо-комуністів)".

За словами політолога, для перемоги на майбутніх президентських виборах Дональду Трампу, який опинився у меншості по зростаючому числу питань, необхідно якомога більше голосів представників його ядерного електорату – білих республіканських виборців.

"І щоб, по можливості, недоліки його основного конкурента Джо Байдена і істеблішменту Демократичної партії в цілому спонукали значну частину електорату демократів і примусили виборців утриматися від голосування", – резюмує Денис Пилаш.

"Пандемія зіграла в мінус для чинного президента"

На думку політтехнолога Олександра Кондратенка, швидше за все, на майбутніх у листопаді виборах чинного президента США чекає поразка.

"І питання навіть не в тому, що рейтинги республіканця Дональда Трампа падають, а головний конкурент демократ Джо Байден набирає політичні бали. Для американського виборця важливим орієнтиром у своєму виборі залишаються успіхи або провали саме чинного президента, – пояснює Олександр Кондратенко. – А, в кінцевому рахунку, серйозних успіхів на посту глави Білого дому Трамп так і не показав. Зрозуміло, чим ближче до виборів, тим більше йому почнуть згадувати всі його "успіхи" як на зовнішній, так і на внутрішньополітичної арені. Президент загнав себе в політичну яму, і, схоже, вибратися з неї з кожним днем у нього все менше шансів".

У той же час, зазначає політтехнолог, є інструменти, які, можливо, використовують, щоб зіграти на руку Трампу.

"Через спалах коронавірусу в США (там зараз близько 2 млн інфікованих і приблизно 112 тисяч померлих) багато людей заговорили про можливе перенесення дати голосування, – каже Олександр Кондратенко. – Згідно з Конституцією США, перенести дату голосування може тільки Конгрес. Але в день голосування губернатори-республіканці можуть, наприклад, оголосити жорсткий карантин через черговий спалах covid-19 саме в тих округах, де підтримують демократа Байдена. Зате на дільницях у підтримку діючого президента обмежень на вихід з будинку не буде – і голосують за республіканців спокійно зможуть прийти на виборчі дільниці".

При цьому експерт підкреслює, що пандемія коронавіруса зіграла для рейтинга Трампа більше в мінус. І якщо раптом вибори все ж будуть перенесені на результати це особливо не вплине.

"Фальсифікації ніхто не відміняв"

"У боротьбі за владу будь-які методи хороші, і фальсифікацію на виборах з бюлетенями ніхто не відміняв, – продовжує політтехнолог. – Враховуючи, що в умовах епідемії 35 штатів США вже дозволили своїм жителям отримувати бюлетені для заочного голосування, а в п'яти штатах повністю введена система голосування тільки поштою, результат виборів буде залежати саме від того, як поштова служба "правильно" спрацює. І скільки б Трамп не заявляв, що віддалене голосування збільшує ризик шахрайства і маніпуляцій під час підрахунку голосів, саме для чинного президента, що має певний ресурс, використовувати цей інструмент було б вигідним".

Ще один важливий момент, який може змінити хід подій, – це те, що в президентську гонку можуть втрутитися несподівані обставини. Наприклад, нові політичні скандали, пов'язані, зокрема, з Україною, відзначає Олександр Кондратенко.

"Напередодні президентських виборів США стикаються з серйозними внутрішніми викликами — масштабні заворушення охопили великі міста, кількість виявлених випадків коронавіруса вже близько 2 млн осіб, а економіка держави йде в рецесію через пандемію. У подібних умовах народ США не пробачить нездатність Трампа правильно діяти в кризових ситуаціях – і буде покладати надії на нового лідера", – вважає політтехнолог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини