Війна пускає "метастази": Байдена звинуватили в провальній стратегії щодо України

Стратегія стримування, яку Байден обрав для війни в Україні, гучно провалилася

Президент США Джо Байден на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обрав стратегію стримування агресії, пообіцявши допомогу Україні та економічний тиск на Росію. Наприклад, своєму виступі в Польщі через місяць після початку війни Байден заявив, що США будуть активно підтримувати Україну та послаблювати російську економіку.

Проте через понад два з половиною роки війни ця стратегія, схоже, не виправдала очікувань, пише оглядач Саймон Тісдалл у своїй колонці для The Guardian. Попри те, що вдалося уникнути поширення бойових дій на території НАТО, сусідні з Україною країни все одно страждають від наслідків російської агресії.

"Подібно до нелікованого раку, українська криза дає неконтрольовані метастази. Не обмежуючись брудом і льодом Донбасу, токсичні опади війни, що поширюються, з кожним днем стають дедалі більш руйнівними в глобальному масштабі. Вона забруднює і знищує все, до чого торкається", – пише Тісдалл.

На думку оглядача, війна також сприяє піднесенню політичного екстремізму, оскільки популістські прихильники Путіна дедалі більше заручаються підтримкою. З 2022 року гібридна війна, яка включає дезінформацію, кіберзагрози, тролінг та інші форми підривної діяльності, набуває глобального масштабу, оскільки інші авторитарні режими наслідують приклад Росії.

Зростаюча нездатність зупинити війну призводить до "сейсмічних геополітичних зрушень", зокрема до тіснішого партнерства між Росією і Китаєм. На останньому саміті БРІКС, до якого приєдналися Іран, Північна Корея, Сирія, Венесуела та навіть член НАТО Туреччина, Путін намагався створити антизахідний блок, очолюваний Китаєм, відзначив Тісдалл.

Водночас економічні втрати та людські жертви від війни невпинно зростають. Хоча Україна не зазнала поразки, як зазначає Тісдалл, і це вже можна вважати успіхом, її перемога все ще не гарантована, а підтримка Заходу поступово слабшає.

Тісдалл підсумовує, що, на його думку, частину глобальних наслідків війни, таких як зміцнення осі Китай-Росія та зростання правого популізму, можна було б уникнути. Він зауважує, що якби Байден під час своєї промови в Польщі попередив Путіна про можливу відповідь НАТО, це могло б запобігти вторгненню. "Це і є стримування, для якого й існує НАТО", – резюмує оглядач.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому в США, підтримують РФ і категорично проти членства України в НАТО.