Головна Новини Світ США Зовнішня політика Байдена: що зміниться для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішня політика Байдена: що зміниться для України

Експерти розповіли, як новий зовнішньополітичний курс США на чолі з Джо Байденом відіб'ється на Україні

2 лютого 2021, 12:14
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден має намір презентувати зовнішньополітичний курс своєї адміністрації вже сьогодні, 2 лютого. Які важливі для України і світу в цілому аспекти може окреслити 46-й президент США? І які шанси, що ми станемо ближче до НАТО при новому керівництві Білого дому? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Зовнішня політика Байдена: що зміниться для України

Політика Байдена. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Основні напрямки

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич зазначає: "Зовнішня політика США при Байдені буде приблизно в тих рамках, що ми прогнозували в UIF. Стримування Китаю залишиться. Будуть відновлені відносини з Європою. Є надія, що більш щільним стане співпраця Штатів зі східно-європейськими державами, зокрема, в ракурсі "Ініціативи трьох морів" (також відома як "Балто-Адріат-Чорноморська ініціатива" або "Триморе", являє собою об'єднання дванадцяти держав ЄС, розташованих в Центральній і Східній Європі, які мають вихід до Адріатичного, Балтійського і Чорного морів; метою організації є налагодження регіонального діалогу з різних питань, що зачіпають держави-члени, — ред.). Це може стати точкою опори американської політики в регіоні ".

За словами експерта, для нас це важливо, тому що відносини з сусідами — шлях для розуміння української політики у Вашингтоні. Якщо ми й далі будемо входити в клінч з державами, які мають кордони на заході, це ставлення буде тільки погіршуватися.

"Не знаю, назве Байден чи ні (але було б логічно) посилення контактів з Індією, а також нову ядерну угоду з Іраном. Для України це можливість грати на зовнішньому полі, зовнішніх ринках ", — пояснює Ігар Тишкевич.

Відносно РФ — буде діалог зі США з питання озброєння. Але Байден, на думку експерта, чітко заявить, що зовнішня політика стане більш чутливою до таких понять, як демократичні цінності. Штати будуть активно тиснути на РФ. При цьому витягаючи на діалог з питань глобальної безпеки, по ядерному озброєнню.

"Для нас небезпека полягає в тому, то Росія буде зацікавлена в обміні поступками, вказуючи, в тому числі як поступки їй віддачу на відкуп Кремлю ситуацію на пострадянському просторі, включаючи Україну. США не готові зараз йти на такі політичні поступки. Завдання українського МЗС, щоб Штати і не були готові йти на такі обміни в майбутньому. Критично важливо зберегти статус-кво", — акцентує Ігар Тишкевич.

Важливий, на його думку, буде і питання енергетичної безпеки і енергетичної співпраці, ринків електроенергії, газу та нафти.

"Для нас це цікаво, оскільки Україна може стати частиною регіональної схеми енергетичної безпеки. І з транспортування нафти, газу і електрики, і по зберіганню нафти і газу, — пояснює експерт. — М'яч на українській стороні. Наскільки ми готовий сформулювати контури нашої політики, проектів, які можемо запропонувати країнам-сусідам і США".

Експерт нагадує, що на даному етапі в Штатах є двопартійний консенсус щодо підтримки України. Він думає, що ми і далі будемо отримувати від Штатів озброєння.

"З огляду на скандали, які супроводжують україно-американські відносини останні років 7-8, тему зміни політики щодо України якоюсь мірою токсичні для американських еліт, — пояснює Ігар Тишкевич. — Причому це стосується як зменшення підтримки України, так і збільшення ... Ми — на стабільному рівні. Але наше завдання — збільшити рівень підтримки".

Важливо розуміти, що алгоритм роботи в особистих контактах якоюсь мірою виправдовує себе на пострадянському просторі. Але це не працює в США. Там потрібно працювати інституційно, вважає експерт.

"Ми маємо в Сенаті двопартійний консенсус щодо підтримки України. І не важливо, хто при владі — Трамп, Байден або Санта Клаус. Але наші спроби підігравати тій чи іншій політичній силі наштовхуються на опір американських інституцій. Раз по раз, коли Україна намагається вийти на особистісний контакт, вона отримує граблями по лобі від американських інституцій. Пора вже міняти тактику, аналізувати ситуацію, свої успіхи — і працювати в цьому напрямку, — вважає Ігар Тишкевич. — Свого часу американський політик зізнався мені, що не розуміє, чому наші дипломати і політики їдуть до Держдепу, а не в Сенат. Адже програми затверджуються сенатськими комітетами. Держдеп же діє в рамках затвердженого бюджету. А щоб вийти на кабінети Сенату, необхідна робота з американськими елітами і інститутами з точки зору того, як їх інтереси можу бути представлені в Україні. Не як окремої людини або компанії — а США саме як держави. А це вже не особисті контакти, а інституційна робота ".

Відмінності політики Байдена від курсу Трампа

На думку політолога Олега Гнатюка, вже стає очевидним, що підходи до ведення зовнішньої політики адміністрацією Джо Байдена будуть істотно відрізнятися від попереднього президента США Дональда Трампа.

"Питання скоріше лежить в площині цінностей і верховенства права. Наскільки ефективними будуть найближчим часом в Україні боротьба з корупцією, реформа судової системи, імплементація антикорупційних законів і законів, які стверджують верховенство права, — настільки ж буде плідним буде і співпраця з новою адміністрацією США. Україна повинна показати чіткий прогрес у проведенні реформ ", — зазначає політолог.

При цьому, співпраця США з Україною продовжиться в будь-якому випадку, вважає Олег Гнатюк. А ось якість, рівень співпраці залежить від якості та рівня наших реформ.

"Вважаю, що більший акцент в політиці щодо України буде робитися новою американською адміністрацією на секторі безпеки і оборони. Можна очікувати жорсткої риторики з вуст президента Байдена по війні на Сході України і персонально щодо президента РФ Володимира Путіна. Можна очікувати і нових санкцій відносно Росії у короткостроковій перспективі. Не виключено також надання Україні летальної зброї для боротьби з російським агресором ", — прогнозує Олег Гнатюк.

Що стосується перспектив вступу України в НАТО, то тут, на думку експерта, все залежить від того, наскільки в секторі безпеки і оборони ми будемо відповідати стандартам цієї організації. І чи будемо повною мірою виконувати план дій щодо членства (ПДЧ).

"Збільшити наші шанси потрапляння України в НАТО в середньостроковій перспективі зможуть подолання корупції в оборонному секторі, розвиток і модернізація української армії, втілення дієвих реформ в секторі безпеки і оборони, — підкреслює Олег Гнатюк. — І, звичайно, значна підтримка США по всіх цих напрямках нам дуже важлива".

Нагадаємо, Зеленський зробив заяву про свою зустріч з Байденом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини