У Центральноафриканській Республіці стався замах на голову "Російського дому"

За одними джерелами, Ситий отримав тяжкі поранення, за іншими – контузію. Він госпіталізований

У столиці Центральноафриканської Республіки, місті Бангі, здійснений замах на голову культурного центру "Російський дім" Дмитра Ситого, пише видання "Коментарі" за інформацією "Радіо Свобода".

Спочатку інформацію поширив керівник так званої "приватної військової компанії Вагнера" Євген Пригожин та голова "Росспівробітництва" Євген Примаков. Згодом підтвердили подію і в посольстві РФ. Як каже пресаташе дипломатичної місії Владислава Ільїна, очільник "Російського дому" отримав анонімну посилку. Відкриваючи її, здетонувала вибухівка, і Ситий отримав поранення. За одними даними - тяжкі поранення, за іншими – контузію. У будь-якому випадку, його госпіталізували.

"Вагнерівець" звинуватив у замаху "французів". На його переконання, Ситий перед тим отримував записку із вимогою "росіянам забратися з Африки" і погрозами його синові, який живе у Франції. Пригожин закликав очільників Кремля "визнати Францію країною-спонсором тероризму".

У поліції ЦАР повідомили, що справу розслідують як теракт. Як пише "Радіо свобода", прізвище Ситого фігурувало у журналістських розслідуваннях у контексті структур, пов’язаних із Пригожиним та бойовиками "групи Вагнера", а структури Пригожина мають суттєвий вплив у країні. За інформацією журналістів Бі-Бі-Сі, Ситий був засновником компанії Lobaye Invest і прибув до ЦАР як "цивільний інструктор". Про відкриття культурного центру "Російський дім" у Бангі повідомлялося у лютому цього року.

Центральноафриканська Республіка – колишня колонія Франції. Останніми роками керівництво країни уклало угоди з РФ, згідно з якими в країні офіційно перебувають російські військові інструктори.

Читайте також на порталі "Коментарі" - британські ЗМІ пишуть, що на очільника Кремля у Москві, 14 вересня, скоїли замах. Але речник Путіна Пєсков заявив, що це повідомлення іноземних ЗМІ не відповідає дійсності.

Також "Коментарі" писали - Путіна могло вже й не бути: у ГУР розповіли про спробу замаху. На господаря Кремля був також замах по лінії Кавказу. Ця спроба усунути Путіна була недавно. Інформація про цей інцидент не вилилася в інформаційний простір.