Вчені: в епіцентрі спалаху штаму Omicron пройшов пік захворюваності

Частка госпіталізацій знизилася майже в чотири рази порівняно з попередніми хвилями пандемії

Вчені з Національного інституту інфекційних захворювань Південної Африки (NICD) заявили в середу, 22 грудня, що, хоча потрібні додаткові дослідження, дані з Південної Африки говорять про позитивні результати й спадання хвилі нового штаму. Про це повідомляє Reuters.

Гаутенг, провінція Південної Африки, де знаходиться один з найбільш завантажених аеропортів континенту, вважається регіоном, де вперше з'явився штам Omicron. Зараз там спостерігається падіння щоденних випадків захворювання й відсотка позитивних тестів, повідомила Мішель Грум з NICD на брифінгу.

"Дійсно ми відчуваємо, що ми подолали пік у Гаутензі", – сказала Мішель Грум.

Вона додала, що відбулося зменшення кількості захворювань й у трьох інших провінціях – Лімпопо, Північно-Західній та Мпумаланзі, хоча в інших країнах кількість випадків все ще зростає.

Південна Африка, яка зараз підтримує найнижчий рівень п’ятирівневої системи обмежень, незважаючи на швидкий сплеск інфекцій, дуже уважно стежить за рівнем госпіталізації. Хоча вони також зросли, проте поки що залишаються набагато нижчими від рівнів, які спостерігалися під час попередніх хвиль пандемії, при цьому смертність також нижча, ніж у минулому, і люди залишаються в лікарнях на коротший період, сказав Ваасіла Джассат з NICD.

За даними NICD, кількість інфікування протягом перших чотирьох тижнів четвертої хвилі коронавірусу, викликана Omicron, значно перевищила ті, що спостерігалися під час попередніх трьох хвиль, але частка людей, які були госпіталізовані, становила 5,7% порівняно з понад 13% у інші хвилі.

Частка госпіталізованих людей, які згодом померли, знизилася до 5,6% порівняно з 19% в першій, другій або третій хвилі.

Згідно з даними, близько 87% людей, які померли від COVID-19 у Південній Африці з 7 листопада по 18 грудня, були невакцинованими або не повністю вакцинованими.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Франції незабаром може бути 100 000 нових випадків COVID-19 на день через швидке поширення штаму коронавірусу Omicron, але уряд поки що не планує вводити нових обмежень.