Азія утворює найбільший в світі торговий блок, який виключає США

На торговий блок приходитиме 30% світової економіки

10 економік азіатсько-тихоокеанського регіону сформували сьогодні, 15 листопада, в Ханої (В'єтнам) найбільший в світі блок вільної торгівлі. Угода підтримується Китаєм і виключає США.

Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) створили зону вільної торгівлі з 2,2 млрд споживачами й обсягом ВВП у $ 28 трлн. Як відзначило агентство Reuters, це допоможе економікам відновитися під час пандемії. Нова угода про всеосяжне регіонально економічне партнерство (ВРЕП) створить тисячі робочих місць і зміцнить ланцюжок виробництва-збуту в АСЕАН.

"Незабаром угоду буде ратифіковано країнами й вона набере чинності. Це посприяє відновленню економік після пандемії коронавіруса", - сказав Нгуєн Суан Фук, прем'єр-міністр В'єтнаму.

Це також дозволить зменшити залежність Китаю від європейських і американських технологій, пише Reuters. За заявою В'єтнаму, на торговий блок доведеться 30% світової економіки.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що Китай введе санкції щодо американських компаній, які беруть участь у продажу Вашингтоном зброї Тайваню.