Індія купує зброю у Росії: чому це непокоїть Захід

Захід намагається перетягнути Індію на свій бік та поставити в опозицію проти Китаю

Індія не засудила російське вторгнення в Україну та не відмовляється від закупівлі озброєння в Росії. У той час як країни Заходу хочуть нав'язати їй свої умови: переорієнтувати країну на виробництво зброї в концернах з ними, настроїти Індію проти Китаю, який активізувався у регіоні та загрожує Тайваню.

Представники західних урядів та Єврокомісії відвідували Індію та пропонували створити спільне виробництво більш сучасного озброєння на відміну від російського. Аргументами для створення нових концернів західні політики використали зіткнення з Китаєм у 2020 році, ненадійність Росії як постачальника та необхідність розвивати власну оборонну промисловість на тлі геополітичних загроз.

Наразі Індія стала більше закуповувати у Франції та Ізраїлю, якщо раніше вона імпортувала з Росії 70% озброєння у перше десятиліття ХХІ століття, то з 2016 року лише 50%. Міністр оборони Раджнат Сінгх вважає створення у країні виробничого центру оборонного обладнання в Азії за підтримки США.

В Індії є кілька державних підприємств оборонної промисловості, що мають зв'язки та контракти з РФ, вони виробляють винищувачі. Приватних компаній у цій галузі не так багато – п'ята частина і вони також мають проблеми з корупцією та громіздкою системою закупівель. У оборонній промисловості не вистачає промислових потужностей та кваліфікованих працівників для виробництва високоспеціалізованих оборонних технологій у великих масштабах, особливо військових літаків. Уряд вжив деяких заходів щодо лібералізації роботи промисловості, проте цього недостатньо для задоволення потреб майбутніх збройних сил Індії.

За словами Читрапа Удая Бхаскара, командира у відставці аналітичного центру Товариства політичних досліджень, державні виробники зброї Індії не можуть забезпечити потреби армії.

Західні компанії стурбовані тим, що їхні технології можуть потрапити до рук Росії, а Індія сумнівається у надійності західних партнерів. Багато представників еліти бачать Америку, яка в минулому вводила санкції проти Індії за програму створення ядерної зброї, як непостійного постачальника. через війну в Україні та прояви в КНР "апетитів" щодо Тайваню відносини між Індією та Заходом мають змінитися.

Як писав портал, чи наважиться Китай на спецоперацію в Тайвані і як це може вплинути на Україну.