Індія зрозуміла, що потрібні переговори про завершення війни: кого представлятиме в Києві

Індія в темі переговорів між Україною та РФ хоче представляти позицію Глобального півдня

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді планує здійснити візит до Києва 23 серпня, про що повідомили в Офісі президента України. Як повідомив в ефірі Freedom політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк, для Києва цей візит є ще однією нагодою залучити Індію до мирного процесу, започаткованого на Саміті миру в Швейцарії.

При цьому політолог нагадав, що під час спілкування з диктатором Путіним, Моді заявив, що зараз не ера війни, що свідчить про прагнення Індії на рівні декларацій підкреслити необхідність завершення війни Росії проти України. Втім, Індія не підтримала резолюції ООН, що засуджують російську агресію. Незважаючи на декларації про підтримку санкційного режиму проти Москви, Індія залишається одним із найбільших імпортерів російської нафти. Проте тиск з боку США та зміцнення співпраці між Росією і Китаєм змусили Індію переглянути свою зовнішню політику.

“Має місце бути такий собі індійський шпагат дуже масштабний. З одного боку, Індія має величезний досвід співпраці спочатку з Радянським Союзом, потім з Росією, зокрема в економічній сфері та що є ключовим — у військовій сфері, з іншого боку, вона намагається поглибити військове партнерство із Заходом. І зараз, що стосується диверсифікації продукції військового призначення, намагається закуповувати західні зразки, бо вже сама бачить, що залежність від Росії є надзвичайною в цій сфері. Індія розуміє, що потрібно закінчувати переговори миром, і вона хоче на цьому терені взяти собі лаври — висловлювати позицію країн глобального Півдня”, — сказав Миселюк.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді планує відвідати Київ у п'ятницю, 23 серпня, для зміцнення відносин із Вашингтоном та Москвою. Однак, як повідомляє Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела, він не має наміру виступати посередником із припинення війни РФ в Україні. У той же час, за інформацією видання, Індія погодилася передавати повідомлення між президентом Росії Володимиром Путіним та президентом України Володимиром Зеленським.