США знайшли нових союзників проти азійського ворога

Американський президент знайшов та підписав договори про співпрацю з АСЕАН для протистояння проти Китаю в азійському регіоні.

Президент США Джо Байден і лідери Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) офіційно оголосили в суботу про "всеосяжне стратегічне партнерство", наголошуючи на важливості більшої участі США в регіоні в умовах зростання могутності Китаю.

Між США та Китаєм постійно росте напруга. Нещодавно, американці спіймали китайських технологічних шпигунів. Попри це Сі Цзіньпін заявив, що Китай в майбутньому випередить США технологічно. Окрім того, США наполягає на незалежності Тайваню, тоді як Китай хоче зробити острівну країну частиною свого тоталітарного ладу.

Такі дії Китаю посилюють занепокоєння в інших країнах азійського регіону, особливо після нападу Росії на Україну. Дії Путіна підтвердили, що авторитарні лідери можуть розпочати безглузду війну. Таким чином противник Китаю США та лідери Асоціації держав Південно-Східної Азії посилюють економічну та політичну співпрацю.

"Разом ми вирішимо найбільші проблеми нашого часу", - повідомив президент США Джо Байден після приїзду до Камбоджі.

Попри те, що Китай є найбільшим партнером АСЕАН, він заявляє територіальні претензії кільком членам азійської організації: Брунею, Малайзії, Філіппінам та В'єтнаму.

Білий дім підготував список нових ініціатив для саміту США-АСЕАН. Міжнародна економічна та політична організація АСЕАН була створена в 1967 році. Станом на 2022 рік вона складається з 10 країн: Камбоджа, Індонезія, Лаос, М'янма, Сінгапур, Малайзія, Таїланд, Філіппіни, В'єтнам, Бруней.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що Пентагон відмовився від своєї найпотужнішої атомної зброї.

Також "Коментарі" писали про виступ Байдена на кліматичному саміті, де президент США згадав про Україну.