У Тихому океані відбулося виверження вулкану – пилом накрило територію на тисячі кілометрів

Виверження вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай сталося у суботу за 65 км на північ від столиці Нукуалофи

Близько 80 тисяч людей могли відчути наслідки цунамі, яке спричинило виверження підводного вулкана біля островів Тонга, що на південний захід від Нової Зеландії. Поштовхи були настільки сильними, що їх відчули в усьому світі.

Потужність виверження була досить великою, адже стрибки атмосферного тиску помітили на протилежній частині земної кулі. Головна небезпека полягала у тому, що виверження вулкану призвело до появи хвиль цунамі висотою понад 1 метру.

Судячи з тих відео, якими почали ділитися у соцмережах, вода знищувала на своєму шляху абсолютно все, затоплюючи будинки людей країни Нукуалофа. Проте поки що дані про загиблих або травмованих не поступали.

Ще однією проблемою є те, що виверження вулкану призвело до того, що острівна країна виявилась вся покрита попелом. Частина населених пунктів залишилася без електроенергії й інших комунікацій. Дотепер понад 105 тисяч жителів залишаються без зв’язку.

З Нової Зеландії та Австралії у постраждалі регіони відправили літаки, проте інформації про їх місію поки що замало. Влада Нової Зеландії заявила, якщо з пташиного польоту подивитися на острівну країну, то може здатися, що вони розташовані десь на місяці, бо покриті великими шаром пилу. Цей пил не тільки завдав шкоди об’єктам інфраструктури, а й спричинив нестачу прісної води. Представники влади рекомендують людям носити захисні маски чи респіратори, щоб захиститися від шкідливого пилу та не вживати воді з-під крана, краще пити воду у пляшках.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в Африці прокинувся один із найбільших вулканів у світі.