Білорусь стягує війська до кордону з Україною: до чого готується Лукашенко

Білорусь стягує війська, бо хоче убезпечити свою територію, в тому числі від російських ракет і дронів

Білорусь нібито розгорнула свої війська та стягнула зенітно-ракетні комплекси до кордону з Україною. Хоча офіційного підтвердження цієї інформації немає, її озвучували білоруські військові. При цьому військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан в ефірі 24 Каналу звернув увагу на події, що відбувалися місяць тому. Зокрема, частина безпілотників заходила на територію Білорусі.

Під час атак на Україну російські дрони пролітали через білоруський кордон, що навіть змусило білоруське командування підняти в повітря авіацію.

"З воєнного погляду, білоруське командування розуміє, що попереду масштабна російська атака, тому розгортає системи ППО на кордоні з Україною. Це воєнна необхідність, яка означає, що попереду справді може бути атака", – говорить Роман Світан.

Експерт також припускає, що атака може бути здійснена за допомогою "Шахедів", хоча можливе використання й ракет. Незрозуміло, чому російські безпілотники заходять на територію Білорусі, але це відбувається. Можливо, щоб уникнути неприємних інцидентів, влада Білорусі вирішила розгорнути війська, припустив Світан.

Зазвичай, російські дрони використовують білоруську територію для маневрування, щоб потім зайти в Україну на більшу глибину. Білорусь може знати про підготовку атаки та можливість порушення їхнього повітряного простору, тому й убезпечується.

Полковник Світан також підкреслив, що Україна навряд чи буде здійснювати атаки по Білорусі, тому з цього приводу білорусам не варто хвилюватися.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Лукашенко наказав укріпити кордон з Україною та закликав Київ та Москву сісти за стіл перемовин.