Білоруська економіка страждає: як на державу вплинули санкції США

Лукашенко каже, що білоруська економіка знаходиться під безпрецедентним зовнішнім тиском

Олександр Лукашенко заявив у п’ятницю, 3 грудня, що економіка держави зазнала безпрецедентного зовнішнього тиску через день після того, як Сполучені Штати та їхні союзники ввели санкції проти десятків фізичних і юридичних осіб у Білорусі. Про це повідомляє Reuters.

Останній раунд санкцій мав на меті суттєво посилити тиск на Лукашенка, якого західні уряди звинувачують у фальсифікації президентських виборів, наказі масового придушення опозиції та відштовхуванні близькосхідних мігрантів до кордону з Польщею – усе це він заперечує.

"Наша економіка знаходиться під зовнішнім тиском безпрецедентного масштабу і глибини", - цитує Лукашенка державне інформаційне агентство Білорусі.

Лукашенко заявив, що Білорусі вдалося зберегти економічне зростання. Минулого року економіка скоротилася на 0,9%, а Світовий банк очікує її зростання на 1,2% у 2021 році, згідно з прогнозами у жовтні.

За словами Лукашенка, влада Білорусі має забезпечити зниження інфляції до 6% у 2022 році з 10,5% на 1 листопада.

"Ми плануємо мати однозначну інфляцію на рівні 6% у 2022 році", – сказав Лукашенко.

Акції світових виробників калію зросли в четвер, 2 грудня, після санкцій проти Білоруської калійної компанії (БКК), яка є експортером білоруського державного виробника калію "Беларуськалій" і основного валютного підприємства Мінська.

Як повідомляли раніше "Коментарі", проти громадян та компаній Білорусі Сполучені штати та Канада ввели новий пакет санкцій. До санкційного списку потрапив син Олесандра Лукашенка Дмитро Лукашенко.