"Черговий етап кампанії цькування Білорусі з боку ЄС": реакція МЗС Білорусі на прийняття Резолюції ООН

Представники білоруського МЗС посилаються на статут ООН, який закріплює принцип невтручання «в справи, які по суті входять до внутрішньої компетенції будь-якої держави"

МЗС Білорусі відреагував на прийняття Резолюції ООН щодо країни. Свою позицію відомство висловлює на офіційному сайті.

За словами Міністерства закордонних справ держави, прийняття Резолюції Радою ООН з прав людини щодо Білорусі - це "черговий етап кампанії цькування країни з боку ЄС".

"З жалем констатуємо, що багаторічні зусилля Білорусі, її союзників і однодумців по наповненню діяльності Ради ООН з прав людини реальним, зрозумілим кожній людині змістом перекреслені прийняттям безпрецедентною страновой резолюції. На догоду геополітичним і ідеологічним інтересам одного гравця - Європейського союзу - під сумнів поставлені не тільки високі цілі РПЛ, а й самі принципи статуту ООН, на яких все ще тримаються міжнародні відносини", - констатується в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві підкреслили той факт, що питання по Білорусі були розглянуті в терміновому порядку. Пояснити це можна лише тим, що більшість фактів, зазначених у резолюції не були підтверджені.

"Ці звинувачення і закиди ми вислухали раніше з трибун Європарламенту, Європейської ради - масові згвалтування, катування і місія БДІПЛ ОБСЄ, яка не приїхала, але засуджує. Емоції і фейковий новини, на боротьбу з якими в Європі витратили стільки сил і засобів, делегація ЄС в поспіху кладе в основу чергової резолюції", - підкреслили в МЗС.

У міністерстві додали, що стали свідками політичного спектаклю, режисерами якого стали країни ЄС.

"Сьогоднішній" театр абсурду "на майданчику ООН - чергове свідчення, що РПЛ перетворився в інструмент реалізації меркантильних інтересів європейської дипломатії". Тому прийняту в Раді ООН з прав людини резолюцію ми розглядаємо в якості чергового етапу кампанії цькування Білорусі з боку ЄС - тепер уже з використанням авторитету універсальної міжнародної організації, при мовчазній згоді частини світової спільноти. Огульна, безапеляційна і агресивна дискредитація волевиявлення народу не має прецедентів в історії РПЛ, очевидно виходячи за рамки його мандату. Подібна практика знаходиться за межею розумного навіть за сучасними - на жаль, не надто високим - стандартам дотримання міжнародного права. За відсутності універсально визнаних критеріїв і механізмів оцінки виборів будь-яка держава тепер може стати мішенню геополітичних флібустьєрів під прикриттям прийнятих в терміновому порядку резолюцій РПЛ", - коментують у відомстві.

Також, представники білоруського МЗС посилаються на статут ООН, який закріплює принцип невтручання "в справи, які по суті входять до внутрішньої компетенції будь-якої держави".

Білорусь, як одна з країн засновниць ООН, закликає всіх зацікавлених і причетних уважно перечитати сьогоднішню резолюцію на предмет відповідності цього основоположного документу.

У МЗС країни впевнені, що білоруський народ прийде до спільного бачення свого майбутнього без будь-яких втручань ззовні.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що Рада з прав людини прийняла Резолюцію по Білорусі.