Не випадковий “інцидент”: чому Білорусь спрямувала літак в Україну

Як Україна має реагувати, якщо літак перетнув повітряний простір країни

У вівторок військовий літак з Білорусі залетів на територію України. Що це може означати у розрізі війни Росії проти України розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію “РБК-Україна”

Він переконаний, що ситуація була не випадковою, це була перевірка реакції українських Повітряних сил. “Крім того, я не виключав би, що це перевірка в тому числі і намагання виявити розташування систем ППО, провести відповідну розвідку. Не виключаю, що, можливо, це означає що Росія готується до поновлення атак і повітряних ударів з Білорусі. Власне, це ті версії, які маю станом на зараз", - зазначив Олександр Мусієнко.

Однак, на його думку, можливо це була випадковість - стався такий "інцидент". Однак все ж схиляється до думки, що це цілеспрямовані дії.

У такій ситуації в України є чітко регламентовані дії. Усі сусідні країни попереджені, що над територією України польоти заборонені, крім погоджених офіційно. Тож дії у випадку такого “інциденту” відповідні.

"Перше, звичайно, - це негайно попередити, що літак перетнув повітряний простір України й змусити їх його покинути. Якщо на усні попередження диспетчерів пілот не реагує, тоді в небо підіймається українська авіація, яка вже жестами і кроками, можливо навіть пусками сигнальних ракет, попереджає про те, що треба покинути (повітряний простір - ред.)", - пояснив експерт.

За його словами, якщо літак відмовляється і летить далі або має намір запускати ракети, то відповідно цей літак треба збивати.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Лукашенко знову почав готуватися до війни.