Стало відомо, кого насправді слухає Лукашенко: хто прийме рішення про вторгнення в Україну

Лукашенко дослухається не до Кремля, а до Пекіна, саме він може дати вказівку президенту вступити у війну з Україною

Вступ Білорусі у війну проти України залежить не від Росії, а від Китаю, вважає політолог Вадим Денисенко. У своєму коментарі для Liga.net він аналізує заяви білоруського диктатора Олександра Лукашенка щодо можливого закриття українського посольства після нібито порушення Україною повітряного простору Білорусі.

Денисенко зазначає, що Лукашенко не мав іншого вибору, окрім як висловити свій гнів, оскільки це дозволяє йому уникнути претензій з боку Росії. Він також підкреслює, що просування білоруських військ до кордону з Україною не несе реальної загрози, оскільки Лукашенко не має наміру розпочинати військові дії. Це, на його думку, більше схоже на гру, в якій Лукашенко демонструє свій гнів перед росіянами.

Денисенко також звертає увагу на те, що білоруська система залпового вогню "Полонез", яка є важливою для Росії, наразі не продається Білоруссю та Китаєм до РФ, що призводить до того, що Росія шукає альтернативи в Ірані.

Політолог радить стежити за навчаннями з РФ і можливим перекиданням російських військ до Білорусі. Проте, за його словами, рішення про це прийматиме не Мінськ, а Пекін, і Китай наразі не дав жодних сигналів про підтримку повторного вторгнення через територію Білорусі.

Денисенко робить висновок, що Китай відіграє вирішальну роль у позиції Лукашенка щодо можливості вторгнення в Україну через білоруську територію.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Лукашенко дав вказівки посилити угруповання військ Білорусі на Гомельському та Мозирському тактичних напрямках біля українського кордону. Втім, експерти вважають, якщо Лукашенко вступить у війну проти України, його армію буде розбито. І атакувати ворожі обʼєкти в разі агресії з боку Білорусі можна буде без додаткових дозволів.