Головна Новини Світ Беларусь Блеф чи реальна загроза: яка ймовірність, що тепер Білорусь вступить у війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Блеф чи реальна загроза: яка ймовірність, що тепер Білорусь вступить у війну

Експерти прокоментували стягування військ Білорусі до кордонів з Україною

12 серпня 2024, 09:20
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко дав вказівки посилити угруповання військ Білорусі на Гомельському та Мозирському тактичних напрямках біля українського кордону. Яка імовірність і наслідки вступу Білорусі у війну? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питання, проаналізувавши думки експертів.

Блеф чи реальна загроза: яка ймовірність, що тепер Білорусь вступить у війну

Війська Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Найближчим часом дії з території Білорусі проти нас проводитися не будуть

Майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман в ефірі телеканалу "Еспресо" заявив, що, якщо білоруський диктатор Олександр Лукашенко вступить у війну проти України, його армію буде розбито. І атакувати ворожі обʼєкти в разі агресії з боку Білорусі можна буде без додаткових дозволів.

"Можна з великою ймовірністю бути впевненим, що найближчим часом дії з території Білорусі проти нас проводитися не будуть, особливо по суходолу. Адже у протилежному випадку ми можемо використовувати 51 статтю статуту Організації Об’єднаних Націй про самооборону і маємо право атакувати будь-які військові об’єкти на території агресора. Для цього не треба додаткових дозволів", – сказав Гетьман.

Експерт зауважив, що в разі нападу українські військові завдадуть удару у відповідь, і армія Білорусі буде розбита.

"Якщо ми з нашими партнерами домовились не використовувати певні види озброєння, то з власним озброєнням, вибачте, ми керуємося статтями міжнародного права, тобто статутом ООН. Лукашенко зрозуміє, що якщо він полізе зі своєї території, і з Білорусі буде хоч щось зроблено, не тільки щось прилетить, то ми одразу будемо відповідати ударом. Він бачить зараз, що якщо Україна завдасть удар у відповідь, білоруська армія при всіх її можливостях буде розбита дуже швидко", – констатував Олексій Гетьман.

Лукашенка вирішили повернути у гру

Військовий експерт, співробітник СБУ 2004-2015 років Іван Ступак в ефірі каналу "Еспресо" заявив, що Білорусь почала стягувати війська до кордонів з Україною, аби змусити Генштаб ЗСУ відтягнути військових з Курської області РФ.

"На моє велике переконання, Російська Федерація, Кремль усвідомлюють, що не можуть витягнути ситуацію зараз із Курськом тими силами, які в них є, а перекидання людей, техніки, амуніції з інших напрямків вже відбувається, і це може негативно позначитися для них на тих напрямках. Тому ймовірно було ухвалено рішення: повертаймо в цю гру Білорусь, Лукашенка, щоб він почав напружувати ситуацію — начебто у відповідь на провокацію України збільшувати кількість військ на кордоні з Україною — у Гомелі, Мозелі — Чернігівській, Київській області відповідно", — пояснив експерт.

За словами Ступака, таким шляхом російські окупанти намагаються змусити командування України нервувати та бути в режимі турбулентності.

"Я думаю, що це блеф, така гра: хто кліпне очима першим. Впевнений, що Білорусь не має на меті наступати на територію України, — це імпровізація, вистава — лише для того, щоб наш Генштаб забрав свої війська. Тому я дуже хочу вірити, що наш Генштаб на цю, перепрошую, "замануху" не поведеться і продовжить те, що робить в Курській області", — підкреслив аналітик.

Він додав, що наразі ситуація на кордоні не свідчить про те, що планується наступ з боку Білорусі. Там перебувають війська тільки Республіки Білорусь, є частина сил спеціальних операцій, частина сухопутних військ і якась частина важкої техніки, російських військ там немає. Це все війська, які були зібрані за тривогою: в суботу оголосили, що, мовляв, збирайтеся – буквально, хто в чому був одягнений, в тому й поїхав. Тобто, для того, щоб підготувати наступ, потрібне велике накопичення сил, ресурсів. Станом на зараз цього дійсно немає.

Читайте також на порталі "Коментарі" — сили ВПС та військ ППО Білорусі переведені у підвищену бойову готовність: що злякався Лукашенко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини