У Білорусі злякалися російських "Шахедів": навіщо піднімали в небо винищувач

Білорусь підняла винищувач через ймовірну загрозу російських "Шахедів"

Білоруські моніторингові канали зафіксували ймовірне входження російських "Шахедів" на територію РБ, де через загрозу підняли винищувач. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "Беларускі Гаюн".

За інформацією "Беларускі Гаюн", на аеродромі "Барановичі" було піднято в повітря винищувач ВПС РБ. Політ, ймовірно, пов'язаний із перехопленням російського безпілотника Shahed-136/131, зазначали аналітики.

Також, за даними видання, у вівторок вранці на аеродром "Лунінець" прилетіли 2 вертольоти Мі-8 ВПС РБ.

"Малоймовірно, що їхній приліт пов'язаний з очікуванням російської ракетної атаки територією України", – йдеться у публікації.

Гаюн нагадує, що з 15 липня на аеродромі "Бобруйск" практично щодня чергували гелікоптери Мі-8 та Мі-24 ВПС РБ. Причиною нібито є прагнення скоротити підлітковий час до кордону з Україною для перехоплення російських "Шахедів", які залітають до Білорусі.

"Вибір аеродрому "Бобруйск" є невипадковим, оскільки він найближче розташований до кордону", – додає білоруське видання.
"З 26 липня ми не фіксували прильотів гелікоптерів ВПС РБ на аеродром „Бобруйск". Можливо, військові перестали бачити загрозу нових прильотів російських Shahed-136/131 до Білорусі. Зважаючи на все, загроза таки збереглася", – зазначили аналітики.

Згодом видання додало, що ще кілька "Шахедів" могли зайти до Білорусі.

Варто зазначити, 13 липня російський "Шахед" вже заходив до Білорусі о 3 годині ночі і пролетів понад 350 кілометрів, для перехоплення піднімали гелікоптер та винищувач.

Війська Росії вночі здійснили одну з наймасовіших атак України дронами. Головною метою став Київ. Атака стала для столиці наймасовішою за 2024 рік за кількістю застосовуваних БПЛА.

Читайте також на порталі "Коментарі" – планові навчання чи підготовка до вторгнення: у ГУР розповіли, що відбувається у Білорусі.