Головна Новини Світ Беларусь Заяви Лукашенка про «заколот» і «розпад СРСР»: що чекає на Білорусь
commentss НОВИНИ Всі новини

Заяви Лукашенка про «заколот» і «розпад СРСР»: що чекає на Білорусь

Експерти спрогнозували розвиток ситуації в Білорусі

12 лютого 2021, 15:21
Поділіться публікацією:

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, виступаючи з доповіддю на Всебілоруських народних зборах (проходить 11-12 лютого) заявив, що його країна зіткнулася з серйозними подіями, нібито порівнянними з розпадом СРСР. Акції протесту опозиції, що почалися в країні після президентських виборів у серпні минулого року, він назвав спробою заколоту. І 2021 рік назвав визначальним. "Коментарі" разом із експертами розібралися, про що говорять заяви Лукашенка і що може визначити для Білорусі цей рік.

Заяви Лукашенка про «заколот» і «розпад СРСР»: що чекає на Білорусь

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Закручування гайок буде продовжуватися"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, що доля Білорусі багато в чому залежить від того, як будуть розвиватися події в Росії.

"Диктатор Лукашенко робить все з оглядкою на іншого диктатора, старшого товариша — Путіна. Наскільки будуть успішними виступи прихильників Навального, які триватимуть навесні? Що покажуть вибори в Держдуму, намічені на осінь? Чим закінчиться вся ця епопея, а також загострюється конфлікт між РФ і ЄС? Все це так чи інакше буде відображатися на Білорусі", — підкреслює експерт.

За його словами, визначальним чинником подальшого розвитку подій можуть стати й військові навчання, які у вересні пройдуть на території Білорусі зі значним залученням російських військових.

"Багатоденні військові навчання можуть бути використані для тиску не тільки на країни-сусіди Білорусі — Україну, Польщу, країни Балтії, а й для дестабілізації ситуації в самій Білорусі. Адже російські військові можуть приїхати на навчання — і залишитися", — попереджає Валерій Кравченко.

Він зазначає, що протести в Білорусі фактично пішли в підпілля. Лукашенко, схоже, вважає, що контролює ситуацію.

"Подивимося, наскільки вистачить в опозиції терпіння і сил, щоб продовжить тиск на режим Лукашенка. Але поки схоже на те, що загвинчування гайок триватиме, — прогнозує Валерій Кравченко. — З оглядкою на Росію. Якщо путінська влада втримається, то Лукашенко зробить реформу Конституції, про яку говорив, очолить якийсь формальний орган, відбудеться умовний транзит влади. Після чого Білорусь виявиться у владі РФ, стане її беззаперечним сателітом".

На думку директора Центру міжнародної безпеки, і РФ, і Білорусь як її сателіт готові компенсувати внутрішні слабкості (падіння економіки, рівня життя, довіри до влади на тлі жорсткості репресивних заходів проти незгодних) шляхом агресії назовні.

"Грунт для цього вже щосили створюється. "Ліпляться" образи ворогів. Йдуть розповіді про НАТО, яке оточує Росію. Про Євросоюз, що нібито втручається у внутрішні справи РФ. Про "фашистів", які хочуть "підірвати" Білорусь. Кремлівські пропагандисти і їх білоруські "колеги" все частіше виставляють Україну як пособника тих негативних сил, про які говорять Путін і Лукашенко. Причому Україна — як влада. Висловлюючи при цьому співчуття українцям як "російському народу, який знаходиться в заручниках у хунти". Активно використовуються наративи 2014-го, під які Росія крала Крим і розгойдувала Донбас", — підкреслює експерт.

І Білорусь, яка раніше була більш-менш нейтральна у своїх висловлюваннях (хоч у голосуваннях на міжнародних майданчиках завжди підтримувала Росію), почала вторити кремлівської пропаганди.

"Ну, а вчорашню заяву постпреда РФ в ООН Василя Небензі (на засіданні Радбезу, присвяченій стану виконання Мінських домовленостей, заявив, що Україна окупувала свої території) остаточно підтверджує — узято курс на конфронтацію. На конструктив розраховувати не стоїть. Ми повинні солідаризуватися з Польщею, країнами Балтії, захищаючись від цього агресивного російського реваншизму, який вже поглинає Білорусь", — впевнений Валерій Кравченко.

"Відповідальність покладається на сусідні держави"

Порівнюючи події в Білорусі з розпадом СРСР, Лукашенко каже про нові найбільш значущі геополітичні виклики, з якими зіткнулася Білорусь як держава. На цьому акцентує політолог-міжнародник, технолог Вікторія Закревська.

"На думку білоруської влади, на тлі виборів відбувалася інспірована ззовні провокація громадянського конфлікту, який міг привести до істотного послаблення держави. Або навіть втрати державність. Перемога прихильників Лукашенка, на його думку, відстояла незалежність країни, — зазначає експерт. — Відповідальність покладається на сусідні держави. І на компанії, родом із Росії, які нібито затіяли, організували та сплатили "заколот", щоб позбавити білоруські компанії ніш на світовому ринку — і встати на їх місце. Ймовірно, мова йде про Уралкалія проти Білоруськалії, і російське машинобудування проти білоруського".

Саме тому 2021 рік вважають вирішальним, підкреслює Вікторія Закревська.

"Білорусі потрібно утримати позиції економіки, протистояти пандемії, і одночасно з цими дозволити внутрішній громадянський конфлікт. Ці масштабні завдання визначать майбутнє країни. Від успіху їх виконання буде залежати, який (сильною або слабкою) буде Білорусь надалі. Приблизно така логіка білоруської влади", — пояснює політолог-міжнародник.

Нагадаємо, Лукашенко назвав найбільш безпечну країну в Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини