Зустріч Байдена й Тихановської: чи вплине візит на ситуацію у Білорусі

Експерти розповіли, наскільки зустріч білоруської опозиціонерки з президентом США важлива не тільки для Білорусі, а й для всієї геополітики

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська в середу, 28 липня, зустрілася з президентом США Джо Байденом. Про що говорить ця зустріч? Чи може вона вплинути на ситуацію в Білорусі? Чи має дана зустріч якесь значення для України (в ракурсі того, що з нашим президентом Байден поки не зустрічався)? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Це дуже важливий маркер не тільки для самої Білорусі, але і для всієї геополітики

На думку головного редактора інформагентства Укрпресс Інфо, політексперта Олексія Воронцова, зустріч Байдена й Тихановскої - це новий етап для Білорусі та геополітики в цілому.

"Дана зустріч в Білому домі окреслила якісний перехід на новий етап взаємовідносин офіційного Вашингтона і білоруської опозиції. І це дуже важливий маркер не тільки для самої Білорусі, але і для всієї геополітики, - зазначає експерт. - Напередодні візиту Тихановської до США багато аналітиків стверджували, що зустрічі першої особи з нею не буде. Пояснювали це рядом причин, одна з яких - небажання Байдена злити Путіна (Білорусь знаходиться в орбіті інтересів Кремля і отже - це територія його впливу). Однак зустріч відбулася. Сам її факт і результати свідчать про те, що режим диктатора Лукашенка наближається до свого завершення".

За словами Олексія Воронцова, Байден визначив пріоритети і свій курс підтримки. І слід очікувати, що таким курсом піде і ЄС.

"Що стосується російського впливу, то скоріше за все путінська кліка буде створювати умови для посилення ізоляції Лукашенка. Тим самим заганяючи бульбодиктатора в кут, де вибір невеликий: або глибоко інтегруватися в РФ, або чекати державного перевороту", - підкреслює експерт.

Він звертає увагу, що світова преса, включаючи російську, активно обговорює зустріч Байдена з Тихановською. А от у самій Білорусі на офіційних порталах і тв-каналах ввімкнули "режим тиші" з цього приводу.

"Правда, Міністерство закордонних справ Білорусі все ж обмовилися - назвало візит лідера опозиції в США не більше, ніж туристичної поїздкою. Постпред Білорусі при ООН Валентин Рибаков і зовсім пригрозив західним країнам погіршенням відносин за контакти з біглими політиками, - зазначає Олексій Воронцов. - Слід зазначити, що спілкування з президентом США на вищому рівні відбулося у Тихановської після ряду інших зустрічей: з держсекретарем Ентоні Блінкеном, його заступником Вікторією Нуланд, радником американського президента з національної безпеки Джейком Салліваном і представниками білоруської діаспори. Це свідчить про те, що США системно зайнялися аналізом і підготовкою методів допомоги білоруській опозиції. Думаю, у світі настають великі зміни - і це трапиться дуже скоро".
Це була просто ознайомча зустріч, щоб американський президент з перших вуст почув нові відомості про те, що відбувається в Білорусі
Політолог-американист Владислав Фарапонов вважає, що не варто перебільшувати значення зустрічі Джо Байдена зі Світланою Тихановською.
"Вона вже кілька днів перебуває у Вашингтоні. Очевидно, що чекала саме цієї зустрічі. Раніше зустрічалася з головою Держдепу Ентоні Блінкеном, - говорить експерт. - Не думаю, що 15-хвилинна зустріч, як то кажуть, "на ногах", Тихановської з Байденом може якимось чином вплинути на ситуацію у Білорусі. Це була просто ознайомча зустріч (така могла відбутися і на нейтральному майданчику), щоб американський президент з перших вуст почув якісь нові відомості про те, що відбувається в Білорусі".
На думку Владислава Фарапонова, не варто порівнювати таку зустріч з офіційним візитом президента України до Вашингтона, який планується на 30 серпня.
"Це буде зовсім інший рівень, інший статус, інший рівень підготовки, з можливим підписанням низки важливих документів", - підкреслює політолог-американист.

У білорусів-опозиціонерів не залишилося моральних авторитетів
Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає, що зустріч Байдена з Тихановською пояснюється намаганням дати білоруській опозиції друге дихання напередодні річниці президентських виборів і початку масових протестів у Білорусі.

"Справа в тому, що у білорусів-опозиціонерів не залишилося моральних авторитетів. Вони думають, що Захід їх "кинув". Байден намагається показати, що не "кинув". Щоб хоч так мотивувати людей на акції протесту. Але з цього, швидше за все, нічого не вийде, - припускає Руслан Бізяєв. - На даний момент білоруська опозиція демотивована, дефрагментована і несистемна. Повторення протестів-2020 у Мінську навряд чи побачимо".

Експерт вважає, що зустріч президента США з Тихановською і намічена на 30 серпня - із Зеленським, це різні історії.
"Зеленського "бортанули" (його візит в Білий дім намічався ще на кінець липня), тому що не виконані 5 травневих тез, озвучені главою Держдепу США Блінкеном. А Тихановській таких тез-умов не висували. У неї інша ситуація. У неї немає повноважень. Ось якби стала президентом, їй би теж написали аналогічний список. А так - особливих перешкод-умов для зустрічі не було", - пояснює Руслан Бізяєв.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Лукашенко дозволив залучати армію до боротьби з протестами: як може розвиватися ситуація в Білорусі.