Канада закликає своїх громадян уникати поїздок до України: уряд посилається на "російську агресію"

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі має відвідати Київ наступного тижня

Канадський уряд закликає своїх громадян уникати необов’язкових поїздок в Україну, посилаючись на "російську агресію". Про це повідомляє Reuters.

Москва розмістила понад 100 000 військовослужбовців біля кордону з Україною, і Сполучені Штати заявили в п'ятницю, 14 січня, що побоюються, що Росія готує привід для вторгнення, якщо дипломатичні переговори не досягнуть своїх цілей.

"Ми порадили уникнути непотрібних поїздок через триваючу агресію Росії та нарощування військових в Україні та навколо неї", – йдеться в повідомленні уряду Канади, опублікованому 15 січня.

Канада, яка має політично впливове населення українського походження, зайняла жорстку позицію щодо Росії після анексії Криму в 2014 році.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі має відвідати Київ наступного тижня, щоб підтвердити підтримку Канадою українського суверенітету та посилити зусилля щодо стримування "агресивних дій" Росії, повідомила раніше Оттава.

Джолі зустрінеться з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем і поїде на захід країни, щоб поспілкуватися з канадською навчальною місією на 200 осіб, яка працює там з 2015 року.

Заступник міністра закордонних справ Канади Марта Морган і заступник держсекретаря США Венді Шерман виступили в п'ятницю, 14 січня, і пообіцяли продовжити тісну координацію для стримування подальшої російської агресії проти України і закликали до деескалації Росії, заявив речник Держдепартаменту США.

В інтерв’ю канадській телекомпанії CBC, опублікованому в неділю, 16 січня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав Росію "агресором". Він сказав CBC News, що Росія має припинити ескалацію, і що НАТО готова знову сісти і вислухати занепокоєння Москви.

Росія заперечує плани нападу на Україну, але стверджує, що може вчинити невизначені військові дії, якщо її вимоги, включаючи обіцянку альянсу НАТО ніколи не приймати Київ, не будуть виконані.

Після того, як минулого тижня завершилися переговори між США, їхніми європейськими союзниками та Росією, американські чиновники попередили, що ризик російського вторгнення в Україну залишається високим.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо у розмові з президентом України Володимиром Зеленським "наголосив, що будь-яке військове вторгнення в Україну матиме серйозні наслідки, включаючи скоординовані санкції".

Канада запровадила штрафні заходи щодо понад 440 фізичних та юридичних осіб через анексію Криму.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Канада розглядає можливість посилення своєї військової місії в Україні на тлі скупчення російських військ на кордоні України.