ЄС і США починають розуміти небезпеку від КНР: як це допоможе Україні

Європа і США уже починають сприймати Китай не як торгового партнера, а як загрозу безпеки

Протягом останніх місяців можна спостерігати одну дуже позитивну для України тенденцію: поступове зближення позицій провідних країн ЄС і США по китайському питанню, відзначає політичний експерт Юрій Богданов.

За його словами, КНР, як і його союзник - Росія, вбачаються в першу чергу як значна загроза для безпеки і США, і Європи, а не як економічний партнер, як раніше. Тобто, підкреслює експерт, довіра до КНР падає по обидва боки Атлантичного океану.

"Проте ані США, ані Європа не збираються у найближчому часі розривати відносини з КНР, як і КНР - з США і Європою. Для Китаю європейський і американський ринок таж надто важливі. Особливо на фоні кризи, у яку поступово занурюється китайська економіка. Та напруга зростає",
- підкреслює політолог.

Втім, за його словами Адміністрація Джо Байдена уникає прямої конфронтації, а також продовжує координувати з Китаєм роботу щодо зміни клімату і боротьби з наркотрафіком. Але прикладів успішної співпраці все менше, додав експерт.

Більше того, підкреслює експерт, якщо під час виборів у листопаді переможе Дональд Трамп, він може піти на ще більшу ескалацію з КНР і хоче цього.

"Такі декларації і погрози санкціями від оточення Трампа лякають Пекін - там почали боятися, що США налаштовані на повалення режиму КПК. Під час Стокгольмського китайського форуму, який завершився на тижні, відразу кілька ТОП-чиновників ЄС назвали КНР повноцінною загрозою безпеки для континенту, і, а Китай поки що не сплатив ціну за постачання товарів подвійного призначення до РФ. Представники КНР в кулуарах розповідали європейцям про користь поступок Росії, а також натякали, що “європейці повинні радіти, що ми не робимо більше”. Але зараз відповіді Європи стають все більш жорсткими",
- відзначив Богданов.

У цьому контексті експерт звернув увагу на те, що у травні Німеччина направила у Південно-китайське море свої бойові кораблі, щоб продемонструвати, що політика Китаю по тиску на країни Південно-Східної Азії отримає гідну відповідь. При цьому Італія відмовилась від участі у проекті нового "Шовкового шляху". Також у Європі заарештували десятків людей, пов'язаних зі шпигунством на користь КНР.

"Головна сфера, де позиції США і Європи все ще розходяться - питання економічної співпраці з КНР. Європа все ще розраховує, що торгові інтереси візьмуть гору. Тому чекають, що Китай надасть більше взаємного доступу до ринків. Окремі уряди схиляються до дозволу відкрити виробництво китайських акумуляторів і електромобілів у себе. Це створює залежність від китайської промисловості, але при цьому відкриває доступ до технологій і створює робочі місця",
- підкреслив Богданов.

При цьому експерт відзначив, що Китай і Росія намагаються спільно атакувати демократичні цінності і західні інституції через підтримку правих радикалів, шпигунську мережу і інформаційні кампанії. За його словами, ця співпраця стала надто помітною, щоб і далі її ігнорувати.

"Для нас це все працює сильно в плюс. Те, що Китай і Росія поводяться надто вороже переконує все більше політиків, що вони мають отримати жорстку відсіч. Україна отримала (і ще отримає) більше зброї, Тайвань і Філіппіни - теж. А економічну могутність Китаю і залежність Заходу від КНР продовжать поступово обмежувати. В підсумку вісь “Москва - Пекін” стане слабшою, більш вразливою, а китайсько - російське баченням “миру” не вдасться “продати" на Заході",
- вважає Богданов.

Власне, підкреслює експерт, це створює для України та партнерів можливості для просування українського бачення завершення війни.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай може допомогти втягнути США у війну та допомогти РФ.