Хочуть зруйнувати мирний план України: які ще загрози несе союз РФ і Китаю

Китай і РФ просувають план капітуляції України

Росія зусиллями Китаю намагається створити альтернативу Глобальному саміту миру, який пройде в червні у Швейцарії, розповів експерт-міжнародник Дмитро Левусь.

"Спільна заява Китаю і Бразилії про необхідність проведення конференції миру за участю України і Росії не є несподіваною. Раніше два бразильські президенти поспіль – Болсонару і Сілва – висловлювали подібну позицію щодо війни в Україні. Формування навколо КНР однодумців варто було очікувати. Було зрозуміло, що Росія спробує торпедувати відповідну ініціативу, як альтернативу саміту миру. Це абсолютно в дусі дипломатії Росії, яка з 1920-х років завжди намагається вибудовувати різні альтернативи пропозиціям Заходу", – зазначив Дмитро Левусь.

Говорячи про комюніке Китаю щодо завершення війни в Україні, експерт-міжнародник заявив, що китайські пропозиції – "це план за все хороше і проти всього поганого, який розбавлений інфантильними забаганками".

"Так званий мирний план Китаю – це завуальований план капітуляції України, поєднаний з просуванням китайських економічних інтересів. Це водночас догматична та егоїстична декларація, яка ніяк не пов’язана з реальністю. Навіть пункт про незастосування ядерної зброї, який у Україні чомусь трактується як апеляція до Росії, насправді про нерозповсюдження ядерної зброї", – відзначив експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російський диктатор Володимир Путін знову озвучив наратив про готовність Росії до перемовин з Україною. "Перемовини можливі на тих умовах, про які ми домовлялись ще починаючи у Мінську, а потім у Стамбулі. Але навіть, якщо взяти за основу домовленості у Стамбулі, ми повинні виходити з реалій сьогоднішнього дня", — заявив російський диктатор.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що діюча модель зростання російської економіки "примітивна" та незабаром вичерпає себе, заявив глава "Сбербанку" Герман Греф. Поточне зростання російської економіки, за словами Грефа, насамперед забезпечують зростаючі витрати держави на машинобудування, що призводить до зростання зарплат в економіці. "Люди стають більш заможними, вони йдуть у банки і, незважаючи на всі обмеження Центрального банку, отримують кредити. Навіть за дуже високими ставками через те, що в них зросли доходи", — зазначив він.