Китай не турбує територіальна цілісність України: до чого підштовхуватимуть Київ

Україну підштовхують до того, що вона має підписати мир з РФ, при цьому багатьох територіальна цілісність нашої країни не турбує

Чимало світових лідерів, а також країна-агресор Росія та Україна розглядають можливість переговорів для досягнення миру. У цьому процесі активну роль відіграє Китай. Проте, під приводом встановлення миру, ця країна може переслідувати інші інтереси, відзначив під час чату на Главреді політолог Андрій Золотарьов.

За його словами, крім Китаю, представники Угорщини, зокрема Віктор Орбан, та США, такі як Майк Помпео, зміщують фокус уваги на 12 пунктів мирного плану Сі Цзиньпіна. Політолог вважає, що Китай таким чином намагається показати, що саме США довели ситуацію до війни та не змогли вирішити проблеми України, тоді як Пекін демонструє свою силу, здатну принести Україні мир.

"Картинка, в якій США – це війна, руйнування та диктат, а Китай – це мир та процвітання, є найкращою ілюстрацією того, що світ увійшов у епоху глобальної біполярочки. Щоправда, у Кремлі не погодяться і розповідатимуть про полярний світ, але у Пекіні думають інакше", - каже він.

Золотарьов наголошує, що Китаю важливо показати світу, що вже немає глобального інтересу США, оскільки амбіції Штатів не підкріплені ні фінансово, ні військово, ні економічно.

"Китайську народну республіку не турбує територіальна цілісність України. Зовсім. Їй цікава глобальна гра, а саме позбавити США світового лідерства. І якщо на користь Китаю буде приструнити свого молодшого партнера в особі Кремля, у нього достатньо економічних та технічних аргументів для цього", - каже директор аналітичного центру.

Він додає, що, якщо до листопада ситуація на фронті та в Україні не буде катастрофічною, а в тилу не станеться серйозних інцидентів, то зміни позиції можуть стати можливими. З ймовірністю 30-40% тоді можуть розпочатися переговори до кінця 2024 року.

При цьому експерт не вірить в те, що буде підписаний всеосяжний мирний договір – скоріше Україну підведуть до перемир'я.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай знайшов собі нового партнера для просування своїх так званих "мирних ініціатив".