Китай сказав, скільки країн підтримують мир для України без повернення територій

В Китаї заявляють, що їх із Бразилією план щодо припинення війни в Україні підтримують понад сотню країн

У Китаї заявили, що план, який Пекін оприлюднив спільно з Бразилією, отримав позитивну реакцію у понад 100 країнах, повідомила прес-служба МЗС КНР.

Зокрема, спецпредставник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей здійснив візит до Бразилії.

"Китай і Бразилія спільно оприлюднили "консенсус з шести пунктів" щодо сприяння політичному врегулюванню української кризи, на який позитивно відреагували понад 110 країн. Китай готовий і надалі посилювати комунікацію та координацію з Бразилією для спільного просування остаточного політичного врегулювання української кризи," - йдеться у повідомленні міністерства.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай і Бразилія наприкінці травня оприлюднили спільну позицію щодо політичного врегулювання "кризи в Україні", заявивши про підтримку мирної конференції, визнаної Україною та Росією, за рівноправної участі всіх сторін та з обговоренням усіх мирних планів.

При цьому сторони сформулювали шість пунктів, виконання яких, на їхню думку, дозволить повернути мир в Україну, не згадуючи про відновлення територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Зокрема, першим пунктом плану Китай та Бразилія пропонують сторонам конфлікту дотримуватися трьох принципів деескалації ситуації, а саме: відсутності розширення поля бою, відсутності ескалації бойових дій і відсутності провокацій з боку будь-якої сторони. Далі Україна та РФ, на думку китайців, повинні відновити прямий діалог щодо припинення "кризи". Сторони повинні зробити все для деескалації ситуації та досягнення всеосяжного припинення вогню. При цьому повинна бути проведена мирна конференція за участі як України, так і Росії.