Китай відреагував на скандальну заяву свого посла, який поставив під сумнів сувернітет країн колишнього СРСР

У МЗС Китаю повідомили, що Пекін поважає суверенітет краї колишнього СРСР.

Речниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявила, що Пекін поважає незалежність та суверенітет країн, які раніше були у складі Радянського Союзу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Кореспондент".

Мао Нін повідомила, що після розвалу Радянського Союзу, Китайська народна республіка одна з перших налагодила дипломатичні зв’язки з новими країнами.

"З моменту встановлення дипломатичних відносин Китай завжди дотримувався принципу взаємної поваги та рівного поводження і розвивав двосторонні відносини дружби та співробітництва", - повідомила представниця МЗС КНР Мао Нін та додала, що "Китай поважає суверенний статус республік, що утворилися після розпаду Радянського Союзу".

Нагадаймо, що минулого тижня посол Китаю у Франції Лу Шає поставив під сумнів незалежність країн колишнього СРСР. Китайський дипломат сказав, що ці країни "не мають фактичного статусу в міжнародному праві, оскільки немає міжнародної угоди, яка б довела їхній суверенний статус". Окрім того, Лу Шає висловився і щодо Криму, заявивши, що півострів спочатку був російським.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про критичну реакцію союзників України на слова посла Китаю у Франції. Зокрема очільник МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс зауважив, що не дивно, що країни Балтії не довіряють Китаю у мирних ініціативах щодо завершення війни в Україні.

Також "Коментарі" писали, що у Росії натякнули про потребу вчити китайську мову та вказали терміни, коли китайська зрівняється з англійською в Російській Федерації.