Китай відреагував на рішення Туреччини приєднатись до БРІКС

У Китаї підтримують розширення БРІКС, зокрема вступ до організації Туреччини.

Китай заявив, що підтримує рішення Туреччини долучитись до групи країн БРІКС. За словами речниці МЗС КНР Мао Нін, Пекін готовий підтримати партнерів-однодумців та їх бажання стати частиною БРІКС. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Укрінформ".

Видання Bloomberg з посиланням на обізнані джерела повідомило, що Туреччина офіційно подала заявку на вступ до БРІКС. На цю інформацію ЗМІ відреагувала речниця МЗС КНР Мао Нін. За її словами, Китай підтримує прагнення Туреччини та інших країн долучитись до БРІКС.

"Китай готовий разом з іншими країнами-членами БРІКС продовжувати розвивати дух відкритості, інклюзивності та взаємовигідного співробітництва і ми також готові підтримувати ще більше партнерів-однодумців у тому, щоб вони брали участь у співпраці БРІКС", - сказала Мао Нін.

Речниця МЗС КНР додала, що Китай вважає БРІКС важливою організацією для співпраці між країнами, що розвиваються.

Зазначимо, що офіційно Туреччина не повідомляла про відправлення заявки стати членом БРІКС, однак кілька разів впродовж року в Анкарі наголошували, що розглядають таку можливість.

Близько 10 років група країн БРІКС об'єднувала п’ять країн: Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка. На початку 2024 року до організації долучилось ще чотири країни: Іран, Єгипет, ОАЕ та Ефіопія. Таким чином БРІКС налічує 9 країн більшість з яких дотримуються нейтральної або проросійської позиції щодо війни в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Росії відреагували на повідомлення про бажання Туреччини стати членом БРІКС.

Також "Коментарі" писали про Азербайджан, який офіційно повідомив про заявку на вступ до БРІКС.