Китайські банки масово припиняють операції з РФ: у чому причина

Зависли платежі на мільярди юанів

Деякі російські компанії стикаються з зростаючими затримками та витратами на платежі з торговими партнерами у Китаї. Транзакції на десятки мільярдів юанів залишаються у підвішеному стані. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомили "Reuters" російські джерела, які безпосередньо знайомі з проблемою.

Зазначається, що російські компанії та офіційні особи протягом кількох місяців вказували на затримки транзакцій. Це сталося після того, як китайські банки посилили перевірки на відповідність вимогам на тлі загроз Заходу вторинними санкціями за відносини з Росією. За словами джерел, проблема загострилася цього місяця.

"Китайські державні банки масово призупиняють операції з Росією, і платежі на мільярди юанів затримуються", - повідомило агентство джерело, близьке до уряду.

За словами журналістів, Китай є найбільшим торговим партнером Росії. На нього припадала третина російської зовнішньої торгівлі минулого року. Пекін постачає життєво важливе промислове обладнання та споживчі товари, які допомагають Росії витримувати санкції Заходу. Він також забезпечує прибутковий ринок для багатьох товарів російського експорту, на які належить Китай – від нафти та газу до агропродукції.

Після того, як у червні Міністерство фінансів США пригрозило вторинними санкціями банкам за співпрацю з Росією, китайські фінустанови почали займати дуже сувору позицію щодо транзакцій. . Ми знайшли рішення, але це зайняло близько трьох тижнів, що дуже довго, за цей час обсяги торгівлі різко впали", – розповіло джерело.

За його словами, одне з робочих рішень полягало в тому, щоб купити золото, перевезти його до Гонконгу і продати там, поклавши готівку на рахунок у місцевому банку. Джерела повідомили Reuters, що деякі російські компанії використовували ланцюги посередників у третіх країнах для обробки транзакцій та обходу перевірок відповідності, які проводять китайські банки. Як наслідок, витрати на обробку транзакцій зросли до 6%, а раніше вони були майже нульовими.

"Для багатьох невеликих компаній це означає повну зупинку", - повідомило інше джерело, близьке до уряду.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи українці бачать Китай посередником на ймовірних переговорах з Росією: опитування.