Підніжка від Сі: скільки китайських банків не приймають прямі платежі з РФ

Росія може спричинити проблему постачання деяких товарів і зростання цін

Після того, як локальні банки Китаю відмовилися приймати платежі з Росії, кількість банків, які не приймають російські гроші, перевищила 98%. Як передає портал "Коментарі", про це повідомляє The Moscow Times.

Ще у травні-червні локальні кредитні організації працювали з російським бізнесом, і платежі йшли більш-менш стабільно, але з 20 липня розрахунки фактично припинено.

Повідомляється, що приймати прямі трансакції із Росії відмовляються понад 98% китайських банків. Це може призвести до проблем з постачанням товарів до Росії та зростання цін.

Регіональні банки Китаю, орієнтовані насамперед внутрішній ринок, були запасним аеродромом для компаній із Росії кілька місяців поспіль. Наразі російський бізнес намагається проводити розрахунки через треті країни.

За останні три тижні кількість заявок у діючих платіжних агентів, які проводять трансакції через треті країни, зросла в кілька разів. За його даними, найчастіше компанії з Росії надсилають платежі до Китаю через гонконгські банки, але деякі китайські кредитні організації відмовляються працювати з ними.

Також є можливість переказувати кошти через філії російських банків у Китаї, але вони продають клієнтам юані за курсом Центробанку із надбавкою 5%. Крім того, багато китайських компаній не приймають гроші з філій російських фінорганізацій.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Росія та Китай з осені можуть перейти на бартер у взаємній торгівлі через проблеми з банківськими платежами через західні санкції. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела.