Помер колишній генеральний секретар Китаю Цзян Цземінь

На 97 році життя помер китайський лідер Цзян Цземінь, який започаткував економічний ріст країни. Його правління починалось з жорстокого придушення протестів.

Колишній лідер Китаю Цзян Цземінь помер у віці 96 років. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Цзян Цземінь очолив Китай після придушення протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році. Саме тоді китайська молодь вимагала збільшення свобод в країні на що погоджувався тодішній генеральний секретар ЦК КПК Чжао Цзиян. Попри це, Цзян Цземінь усунув його від влади, та став керівником в комуністичній країні.

Саме під час правління Цзян Цземіня Китай вийшов з дипломатичної ізоляції та почав підтримувати стосунки з США, а з часом країна почала швидко нарощувати свою економіку. Він обіймав посаду президента з 1993 по 2003 рік.

Як відомо Цзян Цземінь помер у Шанхаї від лейкемії та поліорганної недостатності. На смерть одного з лідерів Китаю відреагувала комуністична партія країни та написала лист звернення присвячений Цземіню.

"Смерть товариша Цзян Цземіня є незліченною втратою для нашої партії, наших військових і наших людей усіх етнічних груп", - йдеться у повідомлені.

В китайських соціальних мережах пишуть, що пішла ціла епоха їх історії.

"Наче того, що сталося, було недостатньо, 2022 рік у більш брутальний спосіб говорить людям, що епоха закінчилася", - написав один з користувачів китайської соцмережі Weibo.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай прийняв важливе рішення, яке може зашкодити Росії. Російські кораблі не можуть заходити в порти країни.

Також "Коментарі" писали про американський ракетний крейсер, який зайшов у води Китаю. Це не сподобалось лідерам комуністичної партії країни.