Головна Новини Світ Китай Путін зробив Китаю щедрий подарунок: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін зробив Китаю щедрий подарунок: про що йдеться

РФ втратила мільярди через ембарго на нафту

29 грудня 2023, 20:39 comments1273
Поділіться публікацією:

Через знижки на російську нафту Кремль подарував Китаю $9 мільярдів. Про це пише видання The Moscow Times з посиланням на доповідь Інституту Гайдара, передає портал "Коментарі".

Путін зробив Китаю щедрий подарунок: про що йдеться

Путін подарував Пекіну знижку на нафту. Фото з відкритих джерел

Як пише видання, розворот потоків російської нафти на схід після санкцій ЄС і США та європейського ембарго вилився в багатомільярдні втрати для нафтових компаній РФ.

Повідомляється, що вимушені знижки на нафту, які робили російські компанії для Китаю, коштували їм $9 млрд недоотриманої виручки.

За підрахунками експертів Інституту Гайдара, з березня до грудня 2022 року сукупна знижка, надана китайським покупцям російської нафти, становила $5,3 мільярдів, а за період з січня по вересень 2023 року — ще $3,7 мільярди.

Видання відзначає, що продаж нафти в Китай із дисконтом почався після вторгнення російської армії в Україну. В Інституті Гайдара зауважили, що до квітня 2022 року систематично стійких відхилень середніх цін російської нафти відносно поставок з інших країн до Китаю не було.

Аналітики вказують, що максимальну знижку на нафту з Росії Китай отримував влітку 2022 року. Тоді знижка сягала 16% щодо інших постачальників. Наприкінці 2022 року, відзначають експерти, розмір дисконту зменшився до 4-9%

Після того, як ЄС ввів у дію ембарго знижки на російську нафту, яку експортували до Китаю, знову почали зростати, йдеться у доповіді Інституту Гайдара.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російські загарбники створили базу мешканців тимчасово окупованих територій України, яких підозрюють в нелояльності. Наповненням бази займаються співробітники ГРУ та ФСБ. Російським силовикам допомагають місцеві колаборанти з окупаційних так званих адміністрацій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини