Реакція Китаю на ядерний шантаж РФ: неочікувана правда

Насправді Китай вважає ядерний шантаж Росії дуже ефективним, відзначив в ефірі Freedom експерт Юрій Пойта. За його словами, в Пекіні визнають, що з допомогою таких дій РФ сповільнила підтримку Заходом України

Роль Китаю у ядерному стримуванні терористичної Росії значно перебільшена, вважає керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта. За його словами, Кремль уже протягом двох років проводить цей шантаж, а офіційний Пекін жодного разу прямо не засудив такі його дії.

При цьому, коли Китай говорить про те, що він виступає категорично проти ядерної війни, то не говорить абсолютно нічого нового, адже ця позиція Пекіну сформована у доктрині ще багато десятків років тому.

У той же час експерт вказав, що Росія у питанні ядерного шантажу рухається вперед. Зокрема, вона розмістила тактичну ядерну зброю на території Білорусі. Тепер же Кремль та Мінськ готуються провести навчання із використанням тактичної ядерної зброї. Більше того, за словами Пойти, в цих навчаннях буде брати участь і ракетний комплекс “Полонез”, який був зроблений Китаєм для Білорусі.

Тобто, підкреслює Пойта, на словах Китай говорить про те, що категорично проти застосування ядерної зброї, проте Росія і далі продовжує свій ядерний шантаж, зокрема й з конкретними діями з розгортання ядерних носіїв на території Білорусі.

"І Китай жодного разу принаймні публічно не висловлювався проти цих дій та жодним чином не намагається зупинити Російську Федерацію",
- підкреслив Пойта і додав, що, ймовірно, Пекін не боїться ядерного шантажу зі сторони Росії.

Більше того, на думку експерта, в КНР навіть вважають, що ядерний шантаж терористичної Росії є надзвичайно ефективним. Китайці вважають, що з допомогою такого шантажу Кремль зумів суттєво сповільнити підтримку країнами Заходу України і таким чином РФ отримала стратегічну перевагу у війні та можливість закріпитися на тимчасово окупованих територіях.

"Китай, можливо, й побоюється ядерної війни, але він розуміє, що Російська Федерація, найімовірніше, її не почне. І ядерний шантаж для нього, зрештою, не відіграє серйозної ролі. Навпаки, це залякує Захід. І це те, що потрібно Китаю для того, щоб залякати Захід у разі війни в Тайванській протоці”,
— вважає Пойта.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ регулярно шантажує Захід ядерною зброєю, і буцімто цих погроз навіть боїться очільник США Джо Байден.