Сі Цзіньпін підтримав мирну конференцію щодо України, але назвав одну умову

Китай продовжує просувати мирні переговори щодо закінчення війни в Україні та закликає, що у них має взяти участь Росія.

Лідер КНР Сі Цзіньпін заявив, що Китай підтримує мирну конференцію, яка зможе закінчити війну в Україні. Однак за словами китайського лідера, така конференція має відбутись за участю Росії на рівноправних умовах.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц здійснив візит до Китаю, де зустрівся з Сі Цзіньпіном. Під час зустрічі політики обговорили війну в Україні, яку у Китаї називають "українською кризою".

"Лідери двох країн провели поглиблений обмін думками щодо "української кризи" та заявили, що Китай і Німеччина зобов’язуються дотримуватися цілей і принципів Статуту ООН", - йдеться в повідомлення МЗС КНР.

Зокрема країни виступили проти застосування ядерної зброї та закликали дотримуватись міжнародного гуманітарного права.

За підсумками зустрічі Сі Цзіньпін заявив, що Китай не є "стороною "української кризи", але просуває мирні переговори". За його словами, КНР підтримує мирне вирішення війни в Україні. Для цього Сі Цзіньпін закликав відмовитись від егоїстичних інтересів, уникати посилення ескалації та співпрацювати з Росією.

"Китай підтримує скликання міжнародної мирної конференції, визнаної Україною і Росією та з рівноправною участю всіх сторін і справедливе обговорення усіх варіантів миру", - сказав лідер Китаю.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Олаф Шольц розповів, що говоритиме з Сі Цзіньпіном про "справедливий мир в Україні".

Також "Коментарі" писали про Володимир Зеленського, який пояснив, чи готовий говорити з диктатором Росії Володимиром Путіним для закінчення війни в Україні.