Стало відомо, чи може Китай зупинити війну в Україні

Китай не має досвіду врегулювання зовнішніх конфліктів тому довгий час взагалі не реагував на війну в Україні

Китай не висував мирних ініціатив протягом року після початку повномасштабної війни Росії проти України. У КНР сподівалися, що конфлікт вирішиться самостійно, оскільки країна не має досвіду у врегулюванні зовнішньополітичних конфліктів, а її глобальний вплив часто переоцінюють, про це в ефірі Freedom сказав експерт з Лейпцизького університету Олексій Чигадаєв.

За його словами, Китай почав проявляти активність у питаннях війни після того, як торгові партнери почали чинити тиск, нагадуючи про роль лідера, на яку претендує КНР, що вимагає участі у міжнародних процесах.

"У Китаю є власні інтереси, а що відбувається в іншому світі між іншими державами їх не цікавить. Тут дуже велику роль зіграв тиск торгових партнерів Китаю. З цього моменту починається історія Китаю як країни, яка проявляє увагу до цього конфлікту”, - підкреслив експерт.

Незважаючи на це, Китай намагається не брати на себе всю відповідальність, віддаючи перевагу співпраці з іншими країнами. Якщо подивитися на заяви в ООН, додає експерт, то можна побачити, що Китай прагне уникнути ролі єдиного медіатора. У всіх документах, опублікованих після візитів, Китай ставить себе поруч із Бразилією. Вони намагаються уникнути відповідальності, яку на них накладають і Європа, і США, вважає Чигадаєв.

Він також зазначив, що економічний вплив Китаю в геополітиці перебільшений.

"Ми перебільшуємо економічний вплив Китаю, який може бути трансформований у політичний. Прикладом того є відносини Китаю і КНДР. Корейська Народна Демократична Республіка залежить від китайського експорту, імпорту на 90,9%. І при цьому ми бачимо, як чудово глава Північної Кореї Кім Чен Ин продає ракети Росії й свариться з Китаєм навіть тоді, коли йому це невигідно. У Кім Чен Ина залишається досить широкий простір для маневрів. Він почав дружити з Росією, шукає контакти з Іраном тощо”, — резюмував Чигадаєв.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за словами Зеленського, від Китаю отримано чіткий сигнал про те, що він підтримує територіальну цілісність України. Втім, експерти вважають, що КНР продемонструвала Дмитру Кулебі низьку пріоритетність для нього України.