Стало відомо, до якого завершення війни в Україні прагне Китай

Китай хоче за будь-яку ціну завершення війни в Україні, при цьому інтереси Києва для нього не грають жодної ролі

Китай прагне до якнайшвидшого завершення війни між Росією та Україною, що свідчить про його небажання затягувати конфлікт. Як зазначив в ефірі Freedom експерт Української асоціації китаєзнавців, доцент кафедри міжнародних відносин НаУКМА Дмитро Єфремов, Пекін з самого початку виступає за швидке врегулювання війни, навіть якщо це не призведе до справедливого результату.

За його словами, якби Китай влаштовувала затяжна війна, він не закликав би так активно до мирних переговорів.

"Якби Китай влаштовувала уповільнена війна, він не намагався б домогтися якихось мирних переговорів між Росією та Україною, принаймні не настільки активно закликав би до врегулювання цього конфлікту. Або б почергово міняв свої акценти, пріоритети та країни, які підтримує. Однак від самого початку Китай прагне до того, щоб цей конфлікт було вирішено не справедливо, а просто — за будь-яку ціну”, — сказав Єфремов.

Експерт також підкреслив, що Китай не зацікавлений у відновленні територіальної цілісності України чи досягненні справедливого миру. Його турбує те, щоб війна не впливала негативно на його партнерські відносини з іншими країнами, зокрема з ЄС, для якого Китай є важливим торговельним партнером.

Китай стикається з труднощами у стосунках з Європою через звинувачення у перевиробництві та надмірно низьких цінах на товари, що створює напруженість між країнами. Окрім цього, європейські лідери постійно порушують тему російської агресії під час зустрічей з китайськими представниками, що створює для Пекіна додатковий дискомфорт.

Таким чином, Китаю вигідніше зберегти конфлікт у замороженому стані, щоб уникнути додаткових ускладнень у відносинах з іншими країнами.

"Тому в цьому сенсі можна констатувати, що війна для нього незручна, а заморожування конфлікту — зручне”, - підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Китай навіть розробив так званий "мирний план" для України.