У Китаї зробили нову заяву щодо ситуації з поставками зброї до Росії

Очільник Міноборони Китаю заперечує, що Пекін відправляв зброю до Росії або України.

Міністр оборони КНР Дон Цзюнь заявив, що Китай ніколи не постачав зброю Україні та Росії. За його словами Китай просуває мирні переговори щодо війни в Україні та стоїть на боці "миру та діалогу".

Очільник Міноборони Китаю Дон Цзюнь виступив на конференції "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі, де заперечив інформацію про нібито поставки китайської зброї для Росії, яка б застосовувалась на війні в Україні.

"Ми ніколи не постачали зброю жодній зі сторін конфлікту. Ми посилили контроль над експортом товарів подвійного призначення і ніколи не робили нічого, що могло б розпалити вогонь", - сказав Дон Цзюнь.

Міністр оборони КНР також наголосив, що Китай зосереджений на ідеї мирних переговорів щодо закінчення війни в Україні, тому "твердо стоїть на боці миру і діалогу".

Також Дон Цзюня на конференції "Діалог Шангрі-Ла" запитали щодо конкретних кроків, які може зробити Китай, щоб забезпечити мир в Україні, проте китайський міністр оборони уникнув запитання, а у відповіді зосередився на безпеці в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, зокрема на питанні Тайваню.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, хто зупинив Китай від поставок зброї до Росії. Після поїздки Путіна у Пекін КНР вже був близький до схвалення відправки зброї до РФ.

Також "Коментарі" писали про заяву Держсекретаря США Ентоні Блінкена, який розповів, що Китай постачає Росії 70% усіх верстатів та 90% усіх мікросхем. Однак, Пекін не відправляв до Москви летальну зброю, проте США надіслали попередження до Китаю щодо такої можливої ситуації.