"Я вам не Зеленський": китайського бізнесмена засудили до суворого покарання за образу лідера КНР

Колишній політик Жінки Чжицян дорого поплатився за те, що назвав Сі Цзіпьіня клоуном

Китайського мільярдера Женя Чжицян засудили до 18 років ув'язнення у справі про корупцію, хоча соратники бізнесмена називають причину, яка цьому посприяла: раніше Чжицян називав лідера КНР Сі Цзіньпіна клоуном і критикував дії Пекіна по боротьбі з епідемією коронавірусу. Вирок для Чжицян опублікований на сайті суду .

Суд визнав Чжицян винним в розкраданні державних коштів, хабарництво і зловживання владою. Так, стверджує звинувачення, він завдав держкомпанії, яку раніше очолював, збиток в загальному розмірі 17,2 мільйона доларів.

Мільярдера визнали винним, засудили до 18 років позбавлення волі і штрафу в розмірі 620 000 доларів США. У рішенні суду стверджується, що Чжицян "добровільно зізнався у скоєних злочинах" і "зажадав прийняти рішення суду після повернення всіх його незаконних досягнень".

Раніше бізнесмен перебував в керівництві Комуністичної партії Китаю і в останні місяці не раз критикував тиск на інакомислення і свободу слова всередині країни.

"Я побачив не імператора, що стояв в своєму "новому вбранні", а клоуна, який зняв свій одяг, але продовжив наполягати, що він і далі імператор", - написав у есе Чжицян, в якому мав на увазі лідера Китаю Сі Цзіньпіна, хоча його ім'я не згадувалася безпосередньо.

Проте вже через кілька днів мільярдер зник з публічного простору, а всі його родичі були затримані поліцією.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Китаї відкрився найдовший міст зі скла.