Головна Новини Світ ЄС Боррель визнав, що військова допомога ЄС для України під загрозою: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Боррель визнав, що військова допомога ЄС для України під загрозою: що відбувається

Угорщина проти розблокування військової допомоги ЄС для України на 5 млрд євро

28 травня 2024, 07:47 comments1657
Поділіться публікацією:

Угорщина не погоджується з текстами правових актів Євросоюзу, прийняття яких необхідне для надання Україні військової допомоги на суму близько 5 млрд євро. Таким чином, допомога заблокована, тому що ці правові акти мають бути ухвалені одноголосно всіма членами ЄС, пояснив високий представник ЄС Жозеп Боррель. Як повідомляє портал "Коментарі", про це інформує "Укрінформ".

Боррель визнав, що військова допомога ЄС для України під загрозою: що відбувається

Жозеп Боррель. Фото: із відкритих джерел

Під час прес-конференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ Боррель зазначив, що, згідно з домовленістю на вимогу Будапешта, жодні внески Угорщини до Європейського фонду миру не витрачаються на жодну військову, навіть нелетальну допомогу Україні. Водночас, для використання ресурсів фонду рішення мають ухвалюватися за принципом консенсусу.

Зокрема, за словами Борреля, для надання допомоги Україні має бути прийнято сім правових актів. Однак Угорщина висловлює незгоду з текстами документів, тож вони все ще перебувають на стадії розгляду, зазначив дипломат, додавши, що не хоче спекулювати на тему причин таких дій Будапешта.

"Це сім правових текстів, які дозволять мобілізувати ресурси для надання військової підтримки Україні. Всі говорять, що ми не виконуємо наші зобов’язання, не робимо це вчасно. Я маю сім правових документів, які чекають на ухвалення, щоб мобілізувати близько €5 мільярдів військової підтримки для України. Ця затримка може вимірюватися людськими життями. Це не фінансова проблема, це проблема людських життів", — наголосив Боррель.

Чиновник підкреслив, що будь-який член ЄС може мати правомірні причини, щоб із чимось не погоджуватися, але має бути розуміння ваги питань, які не можуть бути вирішені через таку незгоду.

"Зараз ми матимемо ще один, додатковий правовий акт, який нам потрібен, щоб використовувати надходження від заморожених (російських) активів та перетворити їх на зброю. Він буде представлений на розгляд Coreper (Комітет постійних представників ЄС на рівні послів — ред.) цього тижня. Я не хочу спекулювати, як це буде відбуватися, але важливою є позиція всіх країн-членів. Я просив їх — будь ласка, не блокуйте його. Тому що натомість ми матимемо надходження від цих активів, які будемо ретельно зберігати на поточних рахунках", – зауважив Боррель.

Він наголосив на неприпустимості того, щоб військова допомога ЄС для України "була в заручниках від іншого рішення, яке не має жодного відношення до цього спеціального питання, особливо з урахуванням терміновості ситуації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — це не наша війна, ніхто не нападав на Європу: Угорщина шокувала новою заявою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини